reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD slibuje Zen 4 s opět výrazným zvýšením výkonu na takt

13.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD slibuje Zen 4 s opět výrazným zvýšením výkonu na takt
AMD chce, aby příští procesorové architektury představovaly neméně intenzivní pokrok ve srovnání se Zen 3, jak potvrdil pro The Street výkonný viceprezident firmy Rick Bergmann. Co dalšího se dozvíme? 
AMD už dříve potvrdilo, že procesorová architektura Zen 4 bude založena už na 5nm výrobním procesu a i když se objevily i nějaké pochybnosti, zda po Zen 3 nakonec přece jen nepřijde nějaký 7nm refresh této architektury, informace sdělované firmou AMD na virtuálním CES 2021 tomu vůbec nenasvědčují.
 
 
AMD mluví o Zen 4 jako o nejbližší další procesorové generaci a tu můžeme dle obvyklých prodlev mezi starými a novými procesory očekávat spíše na začátku příštího roku. Tehdy už ostatně bude mít TSMC dle plánu výrazně zvýšenou kapacitu 5nm linek, která by v tu dobu už dávno měla mít přinejmenším stejnou kapacitu, jakou měl 7nm proces v první polovině roku 2020. A tehdy už mělo AMD dávno na trhu své první generace 7nm produktů, takže pokud jde o výrobní proces a jeho kapacitu, zde by neměl být v cestě žádný větší problém. 
 
Rick Bergman dostal otázku ohledně toho, co můžeme čekat od mikroarchitektury Zen 4 z hlediska výkonu na takt (IPC), čili bez ohledu na případné zvýšení počtu jader či pracovních taktů. Bergman v odpovědi připomenul, že Zen 3 oproti Zen 2 nabízí asi 19% zvýšení výkonu na takt, což je výsledek "dlouhého seznamu vylepšení". 
 
Zen 4 bude mít dle Bergmana podobně dlouhý seznam vylepšení, který se bude týkat například konfigurace pamětí cache, predikce větvení či exekučních pipeline. Zkrátka tu bude také hodně změn zaměřených na zvýšení výkonu, zatímco výrobní proces bude představovat především způsob, jak dosáhnout vyššího výkonu na watt, čehož AMD rozhodně také využije.
 
Tím se nám fakticky potvrzuje, že Zen 4 nebude jen o přechodu na nový výrobní proces a že AMD opravdu nebude využívat původní strategii Intelu zvanou Tick-Tock, v níž se střídaly nové procesy a výrazné změny v architektuře. Ostatně AMD se vyjádřilo už dříve, že chce pravidelně zvyšovat výkon na takt svých procesorů. 
 
My se tak můžeme těšit na opět výkonnější procesory Zen 4, které navíc už využijí zbrusu novou platformu s novou paticí i podporou pamětí DDR5 a snad také i sběrnicí PCIe 5.0.  


reklama