reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M1 by dle analytika mohl Applu pomoci ušetřit 2,5 mld. USD

20.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple M1 by dle analytika mohl Applu pomoci ušetřit 2,5 mld. USD
Nový procesor Apple M1 přináší nejen výrazně vyšší výkon, ale také by měl Applu pomoci znatelně snížit výrobní náklady. Analytik Sumit Gupta provedl pár výpočtů a vyšlo mu, že by Apple tímto krokem mohl ušetřit 2,5 mld. USD.
Před 10 dny se objevily nové procesory Apple M1, které pohání nové Macy (MacBook Air, MacBook Pro a Mac mini). Benchmarky ukazují velmi výrazně vyšší výkon než doposud a dle slov Applu jsou nové modely výkonnější než 98 % prodaných konkurenčních notebooků. Analytik Sumit Gupta se pokusil provést výpočty toho, kolik by vlastně Apple mohl ušetřit díky novým procesorům a vyšlo mu 2,5 mld. USD. Než však začneme brát toto číslo vážně, bylo by dobré si ukázat Guptovy výpočty a posoudit je.
 
Říká, že se za rok prodalo 21,4 mil. kusů MacBooků, a předpokládá, že 16" Macbook Pro tvořil 10 % (2,1 mil.), 13" MacBook Pro pak 65 % (8,6 mil. levnějších a 5,4 mil. dražších kusů). MacBook Air pak dle jeho slov může brát zbývajících 25 % (5,4 mil. kusů). Apple M1 se objevil v levnějších 13" noteboocích MacBook Pro a MacBooku Air. To by nám mělo pokrýt 8,6 + 5,4 mil. kusů.
 
Apple M1
 
Apple M1 dle Gupty stojí okolo 40-50 USD, zatímco CPU Intelu pro Air asi 175 až 200 USD, čtyřjádro pro MacBook Pro pak 225 až 225 USD. Procesory pro Air by tak měly vyjít na 5,4 mil. × 200 USD, což je 1,07 mld. USD. V případě MacBooku Pro je to 8,6 mil. × 250 USD, tedy, 2,15 mld. USD. Dohromady by procesory Intel měly vyjít na 3,2 mld. USD.
 
Když ale vezmeme Apple M1, máme to celkem 8,6+5,4 mil. kusů, tedy 14 mil. procesorů za 50 USD, celkem 700 mil. USD. To by znamenalo úspory ve výši 2,5 mld. USD pro Apple. Abychom si to uvedli do kontextu, příjmy z prodeje Maců dělají ročně 28,6 mld. USD, celkové příjmy Applu 274,5 mld. USD, jeho zisk je 57,4 mld USD. Díky snížení nákladů o 2,5 mld. USD by se tak zisk navýšil na cca 60 mld. USD, resp. náklady (včetně daní) by se snížily z 217 na cca 214,5 mld. Ale je tomu opravdu tak?
 
Apple MacBook Air
 
Otázkou je, kde Gupta přišel na 50 USD za Apple M1. Je pravda, že cena samotného procesoru Apple v telefonech iPhone se běžně odhaduje na 30 USD, ale otázkou je, co vše tvoří ceny procesorů, které dnes mají spoustu integrovaných součástí. Možná se tak dostaneme spíše někam k 80-100 USD. Ostatně cena Snapdragonu 865 je někde kolem 85 USD a 875 má vyjít na 135 USD (a to ještě nejde o kompletní chipset). Můžeme sice namítat, že Apple M1 má navíc integrovanou RAM, která jeho cenu dále zvýší, což je pravda, ale tu bychom u Intelu museli započítat extra, takže to ve výsledku vyjde nastejno. Nějakými náklady může být i samotný vývoj HW (který byl dosud v ceně procesoru Intel) a SW (Rosetta 2). Takže úspora bude asi spíše nižší než udávané číslo.
 
Ať tak či onak, Apple by měl díky tomuto kroku snížit své náklady, a ačkoli nové MacBooky nejsou o nic levnější než ty předchozí (Mac mini však zlevnil), jsou současně mnohem výkonnější, takže jsou i přes stejnou cenu mnohem zajímavější z poměru ceny a výkonu. Zda se to projeví na prodejích, to se teprve ukáže. Nějaká jedna dvě miliardy USD by z toho ale Applu přeci jen mohly "kápnout".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama