reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU Van Gogh v rozebrané konzoli Steam Deck se ukázalo

9.2.2022, Jan Vítek, aktualita
APU Van Gogh v rozebrané konzoli Steam Deck se ukázalo
Dnes už dávno víme, že dříve záhadné APU Van Gogh je ve skutečnosti speciální model určený pro konzole Steam Deck. Jde o vůbec první ohlášené APU s RDNA 2, které se nyní ukázalo už v plné kráse. 
O čipech AMD Van Gogh se loni často spekulovalo a nyní můžeme vzpomenout na zprávu, která mluvila o možném využití v mobilních herních konzolích a že může jít specialitku pro vybrané firmy. Obojí se nakonec vyplnilo a toto SoC známé jako Aerith se stalo základem konzole Steam Deck, která už je připravena vstoupit na trh. To se tedy stane 25. února, ale už dříve měly kanály Linus Tech Tips a Gamers Nexus možnost si ji vyzkoušet a rovněž rozmontovat. 
 
AMD Van Gogh: Linus Tech Tips
 
Jedná se o 7nm APU založené na čtyřech jádrech Zen 2 s SMT na 3,5 GHz a na grafice RDNA 2 s 8 CU, čili 512 Stream procesory na 1,6 GHz. Důležitou součástí je také 16 GB paměti LPDDR5-5500, přičemž to vše bude použito pro hraní na 7" displeji s rozlišením 1280 x 800, samozřejmě pokud nevyužijeme grafický výstup. Konfigurovatelné TDP je mezi 4 a 15 W. 
 
Z fotografie je zřejmé, že jde skutečně o speciální čip vyrobený pro firmu Valve, která má na něm své logo. Provést kompletní rozborku prý není zrovna snadné a lze potvrdit, že Valve má pravdu, když konzoli Deck nedoporučuje demontovat, zvláště když k tomu není důvod. Ten ale může nastat a výrobce ostatně bude poskytovat vybrané náhradní díly, jako třeba ovladače, které mohou časem podlehnout usilovné pařbě. V takových případech by ale měla být výměna snadná. 
 
S výměnou baterie už to ale bude horší, neboť ta je v konzoli přilepena, ale pokud jde o chladič APU a možnost výměny teplovodivé pasty za současného profouknutí a vyčištění žeber, jde tu pouze o pár šroubků, o které se budeme muset postarat. 
 
 
Dobrá zpráva je i ta, že právě vzhledem k dříve zveřejněnému videu, v němž Valve ukazuje rozmontování konzole Deck, se nezdá, že by v ní proběhly nějaké významné designové změny. V takovém případě lze očekávat, že odložení jejího nástupu na trh bylo skutečně využito pro vytvoření potřebných skladových zásob, aby se zákazníci dostali ke svým předobjednaným kusům. Pokud ale svůj kus objednaný nemáte, budete muset v každém případě čekat, a to dlouho.  


reklama