reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aqua Computer nabízí ochranu pro obnažené Skylake

22.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Aqua Computer nabízí ochranu pro obnažené Skylake
Řada uživatelů se rozhodne i přes ztrátu záruky odstranit ze svého procesoru heatspreader, čili kovovou destičku chránící samotný křemíkový čip. Ovšem tím se tento čip stává náchylnější k poškození, což řeší Aqua Computer.
Na začátku prosince se provalila nová "kauza Bendgate", který se ale už netýkala telefonů firmy Apple, ale procesorů Skylake firmy Intel. Ty mají oproti starším generacím procesorů Core výrazně slabší destičku, která nemusí snést přítlak některých chladičů, což způsobí poškození nebo zničení procesoru i socketu základní desky. Ten má jemné ohebné piny, jež se velice těžko vrací do původní polohy, když je něco ohne příliš. Nedávno tak společnost MSI přišla se svým CPU Guard 1151, který má tento problém řešit a také má ochránit procesor s obnaženým čipem. K sundání heatspreaderu se uživatelé rozhodují tehdy, když si chtějí zajistit lepší šanci k přetaktování procesoru. Odstraní se tak jedna z bariér zabraňující efektivnímu odvodu tepla z procesoru, a to často kritizovaná teplovodivá hmota mezi čipem a heatspreaderem.





Speciální kovová destička od Aqua Computer je určena také k ochraně procesoru bez heatspreaderu, aby se mu neodlomil růžek a koneckonců by měla také stejně jako MSI CPU Guard 1151 zabránit prohnutí procesoru, neboť bude díky ní rozložen tlak rovnoměrně na celou plochu. O tom se v případě heatspreaderu nedá mluvit, protože ten není s procesorem spojen celou svou plochou. Tlačí pouze na čip a pak na úzkém místě okolo něj, jak můžete vidět na fotografii obnaženého Skylake.





Řešení německé firmy Aqua Computer je prosté a rozhodně jednodušší než CPU Guard 1151, který v podstatě nahrazuje celý rámeček, jenž je součástí socketu LGA 1151. Jde pouze o laserem přesně opracovanou kovovou destičku, kterou položíme na procesor. Ta bude na místě držet stejně jako procesor díky plastovému rámečku samotného socketu, ale i tak má podložka na své spodní straně teplu odolnou lepicí vrstvu. Procesor jsme si stejně sejmutím heatspreaderu zbavili záruky, takže tímto už nic nezhoršíme.





Toto řešení nás přijde na 6,99 eur, tedy cca 190 Kč, což se může zdát moc za "kousek plechu", ale výrobce svůj nápad a snahu nějak zpeněžit musí a navíc to není jen ledajaký kus plechu. Jde o velice precizně opracovaný díl bez jakýchkoliv otřepů či nerovností, neboť zde není místo pro nedokonalosti. Výrobce říká, že celá podložka je jen setinu milimetru pod úrovní samotného čipu, takže ten by měl být se styčnou plochou chladiče dobře spojen.

Zdroj: techPowerUp, Aqua Computer
reklama