reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus má v nabídce první desku s AMD B550 a Thunderbolt 4

3.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus má v nabídce první desku s AMD B550 a Thunderbolt 4
Společnost Asus se přihlásila se základní deskou ProART B550-Creator, která jako první model s čipovou sadou AMD B550 nabízí rozhraní Thunderbolt 4. Dostupná bude ovšem až od příštího měsíce. 
Asus ProART B550-Creator už dle svého označení nepatří mezi herní desky, ale naopak do malinké skupiny desek určených pro stavbu počítačů, které budou využity spíše pro vážnou práci. To ale nakonec pochopitelně bude záviset jen na uživateli a pokud jde o samotnou desku a její vlastnosti, zohlednit zde můžeme především výbavu, ale také design. 
 
 
Design je pochopitelně střízlivý, což znamená i velice malý důraz na LED podsvícení. Na desce vidíme jen klasickou cestičku oddělující oblast integrované zvukovky, ale jinak tu nejsou přímo na desce žádné WRGB LED opičárny. 
 
Velice dobře vypadá systém napájení, který disponuje 12+2 fázemi a mohutnými hliníkovými chladiči na MOSFETech. Napájení procesoru je také posíleno pomocí 8pinového i dalšího 4pinového konektoru EPS a ocenit můžeme také tři ventilátorové konektory hnedvedle sebe. 
 
Pro úložná zařízení můžeme využít dvě pozice pro M.2 PCIe SSD. Vrchní bude pochopitelně napojen na procesor a druhý pak nejspíše na čipovou sadu, ale to zatím Asus neupřesnil. Pak tu máme také bohužel jen čtyři porty SATA 6 Gb/s a za zmínku stojí také to, že M.2 pozice jsou opatřeny chladičem a vedle něj i novým zámkem, který umožní upevnění SSD kartičky bez využití šroubku. 
 
Dále máme na desce ProART B550-Creator tři sloty PCIe x16 a dva PCIe x1, jejichž konfigurace linek je také zatím neznámá. A pak dostaneme také dva 2,5GbE ethernetové porty, USB 2.0, USB 3.0, DisplayPort, HDMI, PS/2, audio kodek Realtek's ALC1220A a rovněž dva porty nového rozhraní Thunderbolt 4. 
 
 
Thunderbolt 4 byl ohlášel loni v létě jako rozhraní, které umožní připojit jakékoliv zařízení využívající TB4, TB3, USB4 i USB 3/2/1, a to pomocí konektoru USB C. Toto rozhraní ovšem dle původních informací vyžaduje systém s podporou PCIe 4.0 a je otázka, jak jej Asus implementuje na svou desku vzhledem k tomu, že jediné linky PCIe 4.0 v případě desky s B550 poskytuje sám procesor a ty mohou být obsazeny grafikou a SSD. Může jít o samostatný kontroler, ostatně propustnost nového TB4 zůstala na 40 Gb/s, což nabízí už starší verze TB3.
 
Deska ProART B550-Creator přijde na trh v průběhu dubna s cenou 299 USD.  
 


reklama