reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní autobusy zkušebně vyjedou na cesty v Singapuru

26.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní autobusy zkušebně vyjedou na cesty v Singapuru
V ulicích Singapuru bude možné vidět dva autonomní autobusy, které byly schváleny k testovacímu provozu. Kromě autonomních aut budou v městech možná už v blízké budoucnosti samořízená i vozidla veřejné dopravy.
Kromě autonomních aut zažívají v poslední době rozmach i samořiditelné autobusy, které mají za úkol zajišťovat veřejnou dopravu. Na zkušební jízdy byl vypuštěn malý autonomní minibus Olli, a to konkrétně ve Washingtonu DC. Větší samořiditelné autobusy připravuje i společnost Mercedes-Benz. Tento Future Bus už bylo možné vidět v ulicích Amsterdamu. Nyní bude možné potkat autonomní vozidlo veřejné dopravy i v Singapuru.

Autonomní autobusy v Singapuru svou velikostí předčí minibus Olli a budou se se svými dvanácti metry na délku podobat spíše klasickým velkým autobusům. Do jednoho takového dopravního prostředku se najednou vejde přibližně osmdesát cestujících.

Testovací provoz samořiditelných autobusů bude probíhat na trase dlouhé přes kilometr a půl. Autonomní vozidla budou přepravovat pasažéry od Nanyang Technological University do CleanTech Park. Zvažuje se i rozšíření trasy, což by znamenalo, že autonomní autobusy budou zajíždět i na nedalekou vlakovou stanici, takže se trasa prodlouží na přibližně osm kilometrů.




Už dříve bylo na trase z Nanyang Technological University do CleanTech Park v Singapuru možné vidět autonomní vozidlo, jednalo se ale jen o malý dopravní prostředek pro několik cestujících. A právě tento malý autonomní vůz stojí za zrodem velkých samořiditelných autobusů.

Autonomní autobusy, které se mají v Singapuru testovat, budou dva. Tato elektrická vozidla budou nabíjena i přímo na zastávkách pomocí speciálních nabíjecích stožárů. Nabíjení tak bude možné provádět třeba v čase, kdy budou cestující nastupovat a vystupovat.

"V současnosti se svět zaměřuje na auta. Tato zkouška autonomních autobusů je v Singapuru první svého druhu, zaměřuje se na zlepšení bezpečnosti silničního provozu, má za cíl snížit dopravní zácpy a zmírnit znečištění," prohlásil Lam Khin Yong, viceprezident výzkumu z Nanyang Technological University.

Postupem času by se měla síť tras, které budou autonomní autobusy projíždět, samozřejmě ještě rozšířit. Cílem celého projektu je tedy vylepšit systém veřejné dopravy a lépe uspokojovat potřeby cestujících a zlepšit situaci v dopravě.

Zdroj: engadget.com
reklama