reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BBC Doctor Who HiFive: architektura RISC-V pro nejmenší

20.11.2020, Jan Vítek, aktualita
BBC Doctor Who HiFive: architektura RISC-V pro nejmenší
Britská BBC má za sebou už několik zařízení, s jejichž pomocí se snažila mezi dětmi vzbudit zájem o elektroniku a programování. Už v 80. letech to byl BBC Micro, jemuž také můžeme vděčit za celou generaci britských herních firem a vývojářů. 
BBC ostatně zrovna nedávno přinesla nový micro:bit, který navazuje právě na starý Micro a nyní tu máme další novinku s celkovým názvem BBC Doctor Who HiFive Inventor Coding Kit. Ta byla vytvořena ve spolupráci s Tynker a SiFive.
 
 
A zatímco micro:bit je jen jedna malá destička s příslušenstvím, nový kit dle Doktora Who (či Pána času) je obsáhlejší, i když podobnosti se tu také dají najít. Jde třeba o podobná rozhraní na okrajích plošných spojů anebo o celé pole tvořené LED, které je v tomto případě ale barevné. 
 
 
Zajímavé je, že toto nové zařízení není založeno na procesoru s architekturou ARM, jak by se dalo očekávat a dle spolupráce se SiFive je jasné, co BBC použilo. Jde o architekturu RISC-V, která se právě tlačí i na místo ARM a SiFive si tak evidentně chce pomocí tohoto kitu vychovávat další generaci. I když malým dětem bude zřejmě zcela jedno, na čem jejich sada Doktora Who běží. My si ale uvedeme, že jde o 150MHz SiFive RISC-V FE310-G003 a dá se říci, že jde o vůbec první produkt s touto architekturou, který je určen pro běžné zákazníky a vypadá to, že dalším krokem by mohl být vstup do tzv. maker community s alternativou Arduina, Pi a podobných. 
 
 
HiFive má na své hlavní desce ještě také modul s Wi-Fi a Bluetooth, paměť Flash, USB port, bateriový konektor, SEGGER J-Link pro programování desky a také kompas s akcelerometrem. Na opačné straně máme zmíněné pole 6x8 RGB LED, světelný senzor, dvě programovatelná tlačítka a zmíněný procesor. Hlavní rozhraní (edge connector) je pak umístěno dole na pěti pinech a my můžeme k němu připojit třeba reproduktor. 
 
 
Programování zase zajistí platforma Tynker, v níž se pracuje s bloky, které se řadí do určité posloupnosti. Děti se pak budou učit programovat pomocí série lekcí vyprávěných jako příběh o Dr. Who. Základní verze je přitom zaměřena už na sedmileté, ovšem ti pokročilejší budou moci využít volitelnou knihovnu MicroPython a vytvořit složitější programy. 
 
Sada bude k dispozici za 75 dolarů, a to od dne Dr. Who, čili od 23. listopadu. 
 


reklama