reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový BBC micro:bit je 4x rychlejší a má i repro a mikrofon

13.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Nový BBC micro:bit je 4x rychlejší a má i repro a mikrofon
BBC micro:bit se dočká vylepšené verze, která nahradí původní model z roku 2016. Tento produkt můžeme označit za programovací mikropočítač, který je určen veřejnosti spíše jako nástroj pro výuku. 
Původní BBC micro:bit tak byl na trh vyslán už v roce 2016 jako duchovní nástupce původních BBC Micro z roku 1981. Jde tak o velice jednoduchá a levná zařízení, jichž se od roku 2016 dostalo na trh na pět milionů, a to do více než 60 zemí světa. Dle BBC se na nich učilo základy programování 25 milionů dětí a nyní bude pro další generaci mladých programátorů k dispozici vylepšená verze. 
 
 
Můžeme tak mluvit o BBC micro:bit v2, který nově obsahuje zabudovaný reproduktor a také mikrofon, dále čtyřikrát výkonnější mikroprocesor, dvojnásobnou kapacitu vestavěné paměti flash a také osminásobně větší operační paměť RAM. 
  
​​
 
Specifikace konkrétně udávají, že tu máme procesor Nordic nRF52833 s jádrem ARM Cortex-M4 (32bit s FPU) na taktu 64 MHz, dále pak 128 kB RAM a 512 kB flash, pro konektivitu tu je Bluetooth 5.1 s Bluetooth Low Energy (BLE) a možnost přímé komunikace s dalším micro:bit na 2,4GHz frekvenci. Mezi rozhraní patří ještě micro USB 2.0, napájecí vstup a GPIO, dále tu jsou tlačítka, a to dva spínače a dotykové logo nad maticí z LED, kterou opět tvoří 5x5 červených SMD LED. Dále nechybí senzor pohybu, teplotní čidlo a nově pak 9mm reproduktor a MEMS mikrofon s vlastní LED kontrolkou. 
 
 
Primárně tak jde o výukové zařízení, ale lze si představit také jeho využití pro různé praktické projekty, jako jsou různá čidla (pohyb, teploty), zařízení pro komunikaci, atd. BBC navíc tvrdí, že nový micro:bit je už dostatečně výkonný i pro základní systémy strojového učení a pomocí Espruino a Tensorflow Lite se může naučit třeba rozpoznávat hlasové příkazy. Na druhou stranu, za níže uvedenou cenu lze najít i řadu alternativ, které mohou nabídnout lepší vlastnosti. 
 
 
Navíc tu zůstala kompatibilita s kódy pro původní micro:bit (MakeCode a MicroPython) a celé zařízení včetně softwaru zůstává pod licencí Open Source. 
 
BBC micro:bit v2 přijde na trh v polovině listopadu s cenou od 11,50 GBP (cca 350 Kč). 
 
Zdroj: Hexus


reklama