reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína začala odchytávat pokoutné těžaře kryptoměn

17.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Čína začala odchytávat pokoutné těžaře kryptoměn
Těžba kryptoměn byla v řadě čínských provincií zakázána, a to pochopitelně zvláště v takových, kde dříve bujela i díky cenově dostupné energii. Tyto časy ale skončily a čínské úřady nyní jdou i po těch, kteří zákazů nedbají.
Čínské vládě či místním zastupitelstvím prý mělo jít při zakazování těžby i o to, že jde o jednoduchý způsob, jak snížit emise, ovšem kryptoměny obecně jsou v hledáčku spíše kvůli tomu, že jsou využívány i pro relativně bezpečné praní špinavých peněz a konkrétně v případě Číny se také mluví o obavách z nedostatku energie.
 
 
Bloomberg tak mluví o tom, jak inspekce pověřené čínskou vládou nyní se zvýšenou intenzitou pátrají po nelegálních těžařích, kteří mají své provozy ukrývat na vysokých školách, výzkumných ústavech či v datových centrech. Kdo tedy neměl možnost své těžební rigy přesunout jinam, ten je mohl už pouze prodat, dát k ledu, anebo je provozovat načerno. Zdroj uvádí také jeden příklad, dle nějž jistý těžař s cca stovkou rigů neustále mění své působiště, čili často své náčiní stěhuje z jednoho skladu do jiného, a to nejspíše aby nevzbuzoval pozornost příliš dlouhým a vysokým odběrem energie na jednom místě.
 
Dobře také víme o tom, že celkový hashrate, čili výkon systémů zapojených do těžby Bitcoinu, už pár měsíců opět roste, nicméně ještě ani zdaleka není tam, kde byl letos v květnu před cenovým krachem. Hashrate v případě Etherea ale už dávno překročil květnový výkon, což tedy odpovídá i informaci, že tažení v Číně poškodilo především těžaře Bitcoinu. 
 
Těžba byla přitom zakázána v řadě provincií, jako je Vnitřní Mongolsko a později se přidaly provincie Sečuán, Čching-chaj nebo Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang. Těžaři se tak přesouvají buď do provincií, kde ještě mohou působit, aneboi  rovnou za oceán do USA nebo Kanady


reklama