reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský rover si na Marsu vyfotil selfie

12.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Čínský rover si na Marsu vyfotil selfie
Čínská mise k Marsu je zatím úspěšná, sonda na začátku roku k rudé planetě dorazila a nedávno se podařil i úspěšný sestup na povrch planety. Nyní čínská kosmická agentura zveřejnila další fotografie včetně selfie roveru.
Kromě NASA se už i čínské kosmické agentuře podařilo vyslat na Mars výzkumné robotické vozítko, které bezpečně přistálo na povrchu rudé planety. Čínská mise Tianwen-1 odstartovala v létě minulého roku podobně jako rover Perseverance od NASA nebo jako sonda od Spojených arabských emirátů. Na orbitu Marsu dorazil modul s roverem Ču-žung už v únoru 2021, na povrch planety byl ale dopraven až nedávno v polovině května. Vozítko již sjelo z přistávací platformy a nyní si udělalo i vlastní epickou selfie fotografii. 
 
Selfie pořízené bezdrátovou kamerou položenou na povrchu Marsu, zdroj: CNSA
 
Čínská kosmická agentura zveřejnila několik nových fotografií z Marsu, při prvním snímku rover položil bezdrátovou kameru na povrch planety a kousek poodjel, takže vznikla selfie fotografie průzkumného robota a platformy, která zajistila bezpečné přistávání. Tato platforma samotná je k vidění na dalším snímku, jenž byl pořízen roverem. Na tomto snímku je možné spatřit i rampu, po které sjel rover přímo na povrch Marsu. 
 
Přistávací platforma a rampa, zdroj: CNSA
 
Třetí snímek zachycuje oblast známou jako Utopia Planitia na severní polokouli Marsu a je fotografovaný z přistávacího místa čínského modulu. Mise 240kilového roveru na Marsu by měla trvat alespoň 90 marsovských dní, přičemž robot bude pomocí pěti různých vědeckých přístrojů zkoumat složení tamějších hornin a také celkový charakter životního prostředí včetně počasí. Rover bude také podobně jako Perseverance pátrat po podzemních zásobách ledu. 
 
Horizont v oblasti Utopia Planitia, zdroj: CNSA
 
Čínský rover na Marsu zachytila z oběžné dráhy také Mars Reconnaissance Orbiter od NASA. Ke snímku z ptačí perspektivy byla využita HiRISE kamera, kterou vyvíjela americká University of Arizona. 
 
Snímek od Mars Reconnaissance Orbiter z oběžné dráhy Marsu
 
Zdroje: bbc.comspace.com


reklama