reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sonda ze SAE dorazila na orbitu Marsu, bude zkoumat atmosféru rudé planety

10.2.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Sonda ze SAE dorazila na orbitu Marsu, bude zkoumat atmosféru rudé planety
Před sedmi měsíci odstartovala z Japonska mise Spojených arabských emirátů, jejímž cílem bylo s kosmickou sondou dosáhnout oběžné dráhy Marsu. To se nyní povedlo a sonda úspěšně doletěla k rudé planetě.
Mise ze Spojených arabských emirátů, jež nese název Äl Amal (v překladu Naděje), dospěla do důležitého bodu. Kosmické sondě se podařilo dostat na oběžnou dráhu Marsu, což byl hlavní cíl její dlouhé cesty, která začala minulý rok v červenci. V létě sonda ze SAE odstartovala svůj let k rudé planetě v japonském Kosmickém centru Tanegašima na raketě Mitsubishi H-2A a záhy se k ní na daleké cestě k Marsu přidala i čínská mise Tianwen-1 a také projekt NASA s roverem Perseverance. Tyto dvě další mise by měly k Marsu brzy dorazit také. 
 
Projekt Spojených arabských emirátů stál 200 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 4,2 miliardy Kč, a má podobu satelitu, který bude na orbitě Marsu monitorovat atmosféru a zkoumat klima na rudé planetě. Sonda bude studovat cyklus počasí, vznik prachových bouří nebo únik vodíku a kyslíku. 
 
 
Sonda se při svém putování vesmírem nevyhnula ani problémům. I když nakonec k Marsu úspěšně doletěla, na začátku tohoto roku musela spotřebovat značné množství paliva, aby zpomalila na správnou rychlost. Hrozilo, že sonda zpomalí příliš hodně a zřítí se na povrch planety, nebo že naopak zpomalí málo a poletí dál. Šance na úspěch mise se pohybovaly okolo hodnoty 50 %. 
 
Spojené arabské emiráty se staly pátým státem nebo uskupením, kterému se povedlo dopravit sondu k Marsu. Před SAE toho dosáhly Spojené státy americké, Rusko, Indie a Evropská unie. Spojené arabské emiráty se v budoucnosti plánují více zaměřovat na průzkum vesmíru, do roku 2024 by mohly dopravit přistávací modul na Měsíc. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama