reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský SMIC je nyní schopen vyrábět 7nm čipy

19.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Čínský SMIC je nyní schopen vyrábět 7nm čipy
Letos na jaře jsme se dozvěděli, že společnost SMIC chce být na území pevninské Číny první firma, která nabídne 7nm výrobní proces. To se nyní vyplňuje a vypadá to, že SMIC bude opravdu ještě letos vyrábět své první 7nm čipy. 
Společnost SMIC je přitom aktuálně asi největší nadějí pro firmu Huawei, pro kterou by měl být nový 7nm proces N+1 tou nejlepší dostupnou technologií. Nicméně už i samotná SMIC je nyní na černé listině vlády USA, takže je otázka, jak bude v ní vývoj dále pokračovat. Ostatně je zřejmé, že nový proces byl vyvinut ještě před tím, než se SMIC Američanům znelíbila. Na druhou stranu, ještě jsou tu i jiní výrobci potřebného vybavení, a to především holandská firma ASML, které se restrikce USA netýkají. 
 
 
SMIC bude jako první 7nm čipy pomocí procesu N+1 vyrábět specializované ASIC pro společnost Innosilicon, kterou jsme zmínili nedávno ve spojitosti s novými GPU od Imagination. Jde o firmu, která se specializuje na vývoj těžebního hardwaru pro kryptoměny. 
 
Co se týče samotného procesu N+1, ten je dle SMIC o 20 % výkonnnější ve srovnání s jejím 12nm procesem, nebo je možné docílit o 57 % nižší spotřeby při stejném výkonu. Hustota tranzistorů je zhruba 2,7násobná, takže na základě těchto dat by se dalo dle Notebookcheck tvrdit, že N+1 na tom bude podobně jako GlobalFoundries 12 LP+, Samsung’s 8LPP či TSMC N7, zkrátka že bude o malinko horší anebo stejný jako jiné 7nm procesy. Samozřejmě až na ten od Intelu, ale ten se ještě nedostal do výrobní fáze a připraven bude nejdříve na konci příštího roku. 
 
Společnost SMIC je mimochodem aktuálně dvojka na čínském trhu se zakázkovou výrobou čipů. Z něj ovládá podíl 16 procent, zatímco společnost TSMC vede se 61 procenty, ale její podíl bude jistě značně ovlivněn zákazem obchodu s Huawei/HiSilicon. To může být příležitost právě pro SMIC, ovšem jiné firmy jako Huawei z toho pochopitelně nadšeny nebudou, neboť SMIC nenabízí ani zdaleka tak kvalitní výrobu a tak vysoké kapacity jako TSMC. 


reklama