reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína bude mít letos již cca 22% podíl na odbytu firem vyrábějících čipy

14.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Čína bude mít letos již cca 22% podíl na odbytu firem vyrábějících čipy
Na poli výroby počítačových čipů nyní probíhá tvrdý boj, v němž Čína zatím tahá za kratší konec, zatímco vláda USA zase tahá za nitky a uprostřed jsou světoví výrobci čipů na zakázku jako TSMC, SMIC, GloFo a další. 
V tomto případě se budeme věnovat pouze tématu tzv. pure-play foundry, čili firmám, které vydělávají pouze na zakázkové výrobě čipů pro ostatní společnosti, které se zase v tomto světě označují jako fabless, pokud tedy nemají ani jednu vlastní továrnu pro dané účely. Mezi takové tak nepatří Samsung a už vůbec ne Intel, nýbrž společnosti jako TSMC, UMC a GlobalFoundries. 
 
 
Čína má nyní velký zájem na tom, aby právě na tomto trhu prudce expandovala, a to především kvůli obchodní válce s USA, která znamená i odříznutí vybraných firem od technologií amerických firem. A nejde přitom o samotný Huawei, ale také právě o firmy vyrábějící čipy, jak nedávno ukázalo zařazení SMIC na černou listinu. O to více se Čína musí snažit o rozvoj svých firem vyrábějících čipy, což bude bez osvědčených výrobních zařízení amerických firem obtížné. Bude jejich služby potřebovat právě i pro uspokojení potřeb vlastních výrobců. 
 
Jak ukazují data z nové zprávy McClean Report od IC Insights (viz graf), trh pro firmy vyrábějících čipy na zakázku v Číně za deset let vzrostl z podílu jen 5 procent na letošních 22 procent. Oněch 22 procent je sice jen předpoklad pro konec tohoto roku, ale je zřejmé, že realita se od něj moc lišit nemůže. Odbyt čipů na Čínském trhu tak vytrvale roste, a to na úkor všech ostatních regionů s výjimkou Japonska. 
 
 
Co se týče jednotlivých společností, na čínském trhu jednoznačně vede TSMC s rostoucím podílem, i když po ukončení výroby pro Huawei se pozice této firmy zřejmě oslabí. Na druhou stranu, ostatní výrobci nebudou moci TSMC nahradit, protože jednoduše nemohou nabídnout potřebné výrobní procesy a zvláště pak nový 5nm. 
 
Dvojkou je právě výše zmíněná čínská firma SMIC, třetí rovněž čínská Huahong Group, pak je to tchaj-wanská UMC, americká GlobalFoundries a nakonec je ve výčtu XMC opět z Číny. Celkem jde o trh, který letos dosáhne téměř 15 miliard dolarů. 
 
Další vývoj je ale nejistý, neboť opatření americké vlády postihly právě firmy TSMC a SMIC, které se na čínském trhu s čipy podílejí celkem 77 procenty. Takže uvidíme někdy za rok, jak byl danými opatřeními nakonec ovlivněn a co ty udělaly s odbytem zmíněných firem.  
 


reklama