reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co v roce 2016 čekat od Microsoftu?

4.1.2016, Michal Hala, aktualita
Co v roce 2016 čekat od Microsoftu?
Skončil rok 2015 a s ním i prosincové bilancování. Je leden a tedy nejvyšší čas podívat se, co jeden z největších hráčů na hřišti ICT chystá na letošek. Vedle věcí prakticky jistých je to i několik zařízení, o kterých se zatím spíše spekuluje.
Náš stručný přehled se zaměřuje na zařízení pro konečného uživatele ať už domácího, nebo podnikového. Produkty určené pro podnikové informační systémy (serverová řešení apod.) necháváme stranou. Takže pro rok 2016 na nás Microsoft chystá (odhadovaný stupeň pravděpodobnosti je v závorkách):
  • Windows 10 (jistě) – určitě přijde někdy koncem jara nebo počátkem léta nová verze Redstone tohoto systému. O ní se zatím ví, že má přinést těsnější možnosti spolupráce počítače a mobilu či tabletu v rámci ekosystému verze 10. Jde o funkce analogické režimu Continuity v ekosystému Applu, který se Microsoft takhle snaží dohonit. Také digitální asistentka Cortana prý dostane nové schopnosti. Informace o verzi Redstone najdete tady. Na podzim má přijít další verze, která zřejmě bude označovaná Redstone 2. O ní se zatím neví prakticky nic, tedy pokud něco Microsoft zase neodloží. Mimochodem, bilanci Windows 10 za rok 2015 najdete tady.
  • Prohlížeč Edge (určitě) – dostane podporu rozšíření a možná i další funkce. Otázka je, jestli už pro jeho uživatelský úspěch nebude pozdě.
  • HoloLens (jistě a možná) – v první čtvrtině až polovině roku půjdou první kusy vývojářům, otázka je, kdy se brýle i aplikace dostanou ke konečným uživatelům. A samozřejmě jaká bude jejich cena.
  • Surface Phone (možná) – na něm údajně pracuje Surface tým pod vedením Panose Panaye (úvahu o tomto mobilu najdete zde), našlapaný celokovový telefon má být určen pro business klientelu. Vzhledem k marketingovému pozicování produktu nečekejte žádnou láci.
  • Surface 4 (možná) – protože tablet Surface je stále ve verzi 3, je ten nejvyšší čas pro upgrade a bylo by zvláštní, kdyby s ním Microsoft nepřišel. Změna ceny je nepravděpodobná.
  • Surface Pro 5 (velmi pravděpodobně) – bylo by velmi zvláštní, kdyby se neobjevila nová verze velmi úspěšného tabletu (či spíše 2-in-1 zařízení). Změna ceny zařízení je taktéž nepravděpodobná.
  • Surface Book 2 (velmi pravděpodobně) – tahle kombinace laptopu a tabletu přitáhla loni zaslouženou pozornost a tak je velmi pravděpodobné, že přijde nová verze. Změna ceny je (nepřekvapivě) nepravděpodobná.
  • Nové verze Lumií (téměř určitě) – po modelech 550, 950 a 950 XL se v roce 2016 očekávají nové verze, mluví se například o Lumii 650.
  • Internet of Things (téměř určitě) – Redmond bude chtít (nejen) s Windows 10 ukousnout i z tohoto obrovského koláče. Uvidíme, s čím konkrétním nakonec přijde.

One Windows Platform

Kromě těchto produktů přímo z Redmondu by do ekosystému Windows 10 měly mířit nové univerzální aplikace. O prvních vlaštovkách jsme psali tady. Co se týče cen zařízení třídy Surface, nečekejme změnu dolů, přinejmenším dokud se neobjeví srovnatelné produkty konkurence. Samotnému Microsoftu by to asi příliš nevadilo, sám uvádí, že v jeho pojetí jde o technologické demonstrátory, které mají ostatním výrobcům ukazovat cestu k možnostem Windows 10 a celého souvisejícího ekosystému. Tak snad se k němu někdo časem přidá.

Na závěr jedna zajímavost o počtu zařízení s Windows 10. Přestože se opakovaně vyskytla informace o 200 miliónech instalací, tak Gregg Keizer z ComputerWorldu došel k nižšímu číslu 164 miliónů. Keizer vzal aktuální podíl verze 10 (cca 11 %) na koláči všech Windows a celkovou uživatelskou základnu Windows, která činí přes 1,5 miliardy zařízení. Aktuální informace o zastoupení OS na desktopu v prosinci najdete tady.

Pokud vám na seznamu něco chybí, přispějte v diskusi.

AKTUALIZACE: Microsoft dnes oficiálně potvrdil 200 miliónů aktivních instalací Windows 10.

Zdroj: Business Insider, PC World, WinBeta
reklama