reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crew Dragon s posádkou znovu vzlétl, astronauti už dorazili na ISS

25.4.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Crew Dragon s posádkou znovu vzlétl, astronauti už dorazili na ISS
Elon Musk a jeho kosmická společnost SpaceX si mohou odškrtnout další úspěšný start rakety Falcon 9 a lodi Crew Dragon s astronauty na palubě. V pátek úspěšně odstartovala čtyřčlenná posádka, která už je nyní na ISS.
Společnost SpaceX opět úspěšně dopravila posádku astronautů v rámci mise Crew-2 na palubu Mezinárodní vesmírné stanice. K přepravě posloužila kosmická loď Crew Dragon, tentokrát se ale jednalo o stejný model, který již jednu cestu do vesmíru absolvoval - a to při loňské testovací misi Demo-2 s dvěma astronauty NASA jménem Robert Behnken a Douglas Hurley. SpaceX totiž razí cestu opětovného použití raket i kosmických lodí, což umožňuje mimo jiné i snížení finančních nákladů na let. Starty se znovu použitými prvními stupni rakety Falcon 9 se tak již staly běžnou záležitostí, kosmické lodě pro lidskou posádku nyní následují. 
 
 
Kosmická loď Crew Dragon úspěšně odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral v pátek 23. dubna. Po úspěšném startu a oddělení se první stupeň Falconu 9 vrátil zpět a přistál na plošině s názvem Of Course I Still Love You a Crew Dragon s astronauty pokračoval ve své cestě k Mezinárodní vesmírné stanici. Nyní už je kosmická loď připojená k ISS a astronauti jsou v pořádku na palubě stanice. 
 
Misi Crew-2 tvoří astronaut a astronautka z NASA - Shane Kimbrough a Megan McArthur, dále Thomas Pesquet z ESA a Akihiko Hoshide z JAXA. Tato čtyřčlenná posádka by měla na Mezinárodní vesmírně stanici zůstat a provádět výzkum přibližně půl roku. 
 
V současné sobě je tedy na ISS poměrně rušno, protože se tam nachází 11 osob z různých kosmických agentur. Tento vysoký počet astronautů na ISS je pouze dočasný, na konci dubna 2021 se v Crew Dragon mají navrátit čtyři členové posádky z mise Crew-1, takže se na palubě Mezinárodní kosmické stanice brzy uvolní nějaké místo a astronauti budou mít více prostoru. 
 


reklama