reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crew-1 je na cestě v rámci první z pravidelných misí lodi od SpaceX

16.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Crew-1 je na cestě v rámci první z pravidelných misí lodi od SpaceX
Mise SpaceX Crew-1 v noci na dnešní den odstartovala a je na cestě k Mezinárodní vesmírné stanice. Crew Dragon tentokrát veze už čtyři astronauty, kteří by měli dorazit k cíli během zítřejšího dne.  
NASA SpaceX Crew-1 odstartovala v 7:27 večer místního času z historického Launch Complex 39A na Floridě a právě nyní se na palubě Crew Dragonu nachází Michael HopkinsVictor Glover a Shannon Walker (všichni NASA) a Soichi Noguchi (japonská JAXA). Ti jsou na cestě na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v lodi nazvané Resilience, kde zítra začnou plnit vědecké úkoly a vrátí se až za šest měsíců. 
 
 
V plánuje, že Resilience se k ISS připojí zítra, a to prostřednictvím jejího modulu Harmony. Celá procedura bude probíhat automaticky, přičemž NASA bude tuto událost vysílat na svých stránkách. To je naplánováno na zítřejší 23. hodinu EST, takže u nás si budeme muset případně přivstat, neboť půjde o 5. ranní hodinu ve středu. 
 
ISS bude mít vůbec poprvé sedm členů stálé posádky, díky čemuž významně přibude jejich čas, který může být věnován vědeckým experimentům namísto provozu a údržbě stanice, či prostě nezbytnostem. Aktuálně jsou na ISS už dva Rusové (Roskosmos) a jedna členka NASA. 
 
Crew Dragon s sebou krom čtyř astronautů veze také cca 230 kg nákladu, který čítá především nové vybavení pro experimenty. Noví členové budou pak studovat efekt mikrogravitace na lidské zdraví, pěstovat ředkvičky pod různým světlem a v různém prostředí a také budou zkoušet nový chladicí systém pro obleky NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU).
 
Za šest měsíců na palubě také uvidí řadu návštěvníků, ať už jde o nákladní SpaceX Dragon a Northrop Grumman Cygnus, pak půjde o test Boeing CST-100 Starliner (stále bez posádky) a chybět nebude ani další Sojuz (s posádkou) a přílet příštího Crew Dragonu v příštím roce. 
 
Zdroj: NASA


reklama