reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další těžební Radeon, tentokrát s mobilním RX 6700M?

13.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Další těžební Radeon, tentokrát s mobilním RX 6700M?
Nedávno se objevily fotografie a informace o ryze těžební kartě s Navi 21, kterou vyrobila společnost XFX. Nyní se nám ukazuje ještě zajímavější model vyrobený opět firmou XFX, který dle specifikací nese mobilní RX 6700M. 
Těžební XFX s Navi 21 ukazuje, že pro samotné AMD jsou těžaři možná naprosto nezajímavý druh, s nímž se tato firma odmítá zabývat, respektive se snaží hrát mrtvého brouka v celé problematice těžby jejího vlivu na dostupnost grafických karet. Nicméně někteří AIB partneři jako XFX si to zjevně nemyslí, jinak by nepřipravovali pro těžaře speciální modely karet, které se hodí vzhledem ke svému chlazení jen do serverového prostředí a navíc ani nemají vlastní obrazové porty. Na druhou stranu to můžeme vidět i jako snahu zužitkovat vše, co se dá. 
 
 
Provedení této karty je v podstatě stejné jako v minulém případě. Opět tu máme model s pasivním chlazením, respektive s chladičem, který je sám bez ventilátorů a spoléhat se bude na proud vzduchu tvořený ventilátory samotného serveru. Obrazové porty bychom tu také hledali marně, přičemž serverovému nasazení odpovídá také umístění dvou 8pinových napájecích konektorů. Jasně ale můžeme vidět i přípravu na dva stejné konektory v pozici, která je obvyklá pro herní karty určené pro PC. 
 
 
Na této kartě je ale nejzajímavější její výbava v podobě GPU generace RDNA 2, jehož specifikace nejlépe odpovídají mobilnímu RX 6700M, čili Navi 22 "Nashira Point" s 2304 Stream procesory a 10 GB paměti GDDR6 na 160bitové sběrnici. Výkon v Ethash je s takovouto výbavou kolem 39 MH/s.
 
 
Tomu neodpovídá žádný desktopový model moderního Radeonu, zatímco takové specifikace sedí na mobilní 6700M. Anebo jde o dříve chystaný Radeon RX 6700, který se nakonec nedostal na trh? To je v podstatě jedno, nicméně se ukazuje, že v této době se někteří výrobci snaží využít vše, co se využít dá. Prostě a jednoduše, pokud firmě XFX zůstala v rukou GPU pro Radeon, který stejně oficiálně nikdy nedorazí na trh, má dvě možnosti. Buď je nechá ležet, anebo z nich udělá alespoň těžební akcelerátory, neboť pro herní karty se pochopitelně bez podpory ovladačů využít nemohou. A lze také počítat s tím, že takových karet nebude mnoho. 
 
Zdroj: VideoCardz 


reklama