reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostupnost produktů AMD nebude dostatečná po celý zbytek roku

29.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Dostupnost produktů AMD nebude dostatečná po celý zbytek roku
Ačkoliv nám firma AMD dříve slibovala, že zvláště dodávky grafických karet se v druhé polovině roku zvýší, bylo zřejmé, že poptávka s celým jejím dluhem bude těžko uspokojena. A to Lisa Su také potvrdila. 
Společnost AMD tento týden zveřejnila své finanční výsledky za druhý kvartál tohoto roku, které jsou velice slušné, ovšem mohly by být i mnohem lepší, kdyby byly k dispozici dostatečné výrobní kapacity. Ale o tom může lamentovat také Intel, NVIDIA, celý automobilový průmysl a v neposlední řadě samotní výrobci čipů. Přímo Intel také nedávno varoval před vrcholící krizí, která se má projevit akutním nedostatkem jeho čipů. Zvedat ceny se ale nechystá. 
 
 
Rozhodně se tak nedalo počítat s tím, že zlepšená dostupnost Radeonů bude znamenat jejich hojný výběr v obchodech a rychlý pokles cen na úroveň doporučených částek. Ceny grafických karet ostatně klesly již dříve a v posledních týdnech jdou dolů už velice neochotně, přičemž dostupnost je velice proměnná. Stále tak platí, že reálně dostupné karty mají cca dvojnásobné ceny, než by měly mít. 
 
V průběhu druhého kvartálu by se ale situace měla přece jen pomalu lepšit, i když Lisa Su z AMD neočekává, že by se během něj poptávka a nabídka vyrovnaly. Dozvěděli jsme se také, že AMD vyjednává se svými dodavateli a zkoumá možnosti dalšího růstu, ovšem podrobnosti se nedozvíme, takže není jasné, zda jde třeba o TSMC a 7nm kapacity, či kapacity pro pouzdření a testování nebo snad něco jiného. Pravděpodobně to ale bude mix všeho potřebného. 
 
Je tu i dobrá zpráva, za kterou můžeme paradoxně pokládat známky poklesu celého trhu s PC, o čemž nedávno mluvila firma IDC a nyní i AMD. Lisa Su také varuje před nenadálými a náhlými epizodkami nedostatku jistých komponent, které se mohou v tomto roce objevit a ovlivnit dostupnost jistého zboží, ale předvídat lze v této situaci těžko. 
 
Zkrátka a dobře, grafické karty se nejspíše budou alespoň do konce roku prodávat za vysoké ceny, nová APU Cezanne chystající se na volný trh asi také nebudou hojně dostupná a s nimi i jiné produkty. 


reklama