reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony mohou být nebezpečné všem, piloti si jimi vrazili do hlavy i do břicha

7.7.2015, Milan Šurkala, aktualita
Drony mohou být nebezpečné všem, piloti si jimi vrazili do hlavy i do břicha
Otázku bezpečnosti dronů probíráme na stránkách SHW často. Nemusí jít však jen o nebezpečí pro běžné okolí nebo extrémní hrozby teroristických útoků. Docela se množí i případy, kdy piloti narazí sami do sebe.
Drony jsou dnes moderní hračkou, kterou ale sužují čím dál přísnější bezpečnostní nařízení. Mnoho z nich má na svědomí strach z teroristických útoků, takže už si nezalétáte např. ve Washingtonu, z bezpečnostních důvodů se samozřejmě nesmí používat ani v blízkosti letišť. V mnoha zemích je např. z bezpečnostních důvodů zakázáno létat s nimi nad hlavami jiných lidí. Nebezpečím může být samotná hmotnost a energie nárazu dronu stejně jako rychle se otáčející vrtule, o čemž se nedávno přesvědčil např. zpěvák Enique Iglesias.
V některých případech poslední doby se ale zdá, že podobnou ochranu by potřebovali sami piloti. Stávají se i takové situace, že drony nejsou nebezpečné svému okolí, ale přímo pilotovi. Nezkušení piloti, kteří neumí stroj dostatečně dobře ovládat, tak mohou přijít i ke zranění, kterým se právě mnoho nařízení snaží zabránit v souvislosti s okolními osobami.



Stalo se tak např. to, že pilot při letu nestihl zareagovat na let jím ovládaného dronu a vrazil si jím přímo do hlavy. Další si pak spletl směr vpřed a vzad, čímž si při odletu vrazil dronem do břicha. Zda tyto incidenty postupem času nějak změní legislativu a přinesou další omezení pro amatérské lety dronů, to se můžeme zatím jen dohadovat.



Zdroj: diyphotography.net

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama