reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvounohý robot Marlo používá speciální algoritmy k pokoření obtížného terénu

8.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dvounohý robot Marlo používá speciální algoritmy k pokoření obtížného terénu
Michiganská univerzita představila schopnosti svého dvounohého robota. Ten se pyšní především svou obratností na různých obtížných terénech. Držet rovnováhu na dvou končetinách totiž není pro roboty jednoduché.
Roboti, kteří dokážou chodit po dvou končetinách, nejsou ničím novým, vyrobit však robota, který si zvládne sám poradit s různými druhy povrchů a překážek, už ale není tak snadné. Skvělou práci odvedlo Boston Dynamics se svým humanoidním robotem Atlasem. Společnost zveřejnila video, ve kterém si Atlas pochoduje po lese a po louce a s nerovnostmi v terénu si zvládne poradit. Za zmínku stojí i dvounohý robot od AMBER Lab, který je zaměřený na rychlý běh.

Michiganská univerzita vyvíjí podobného robota se dvěma končetinami, kterého pojmenovali Marlo. Vědci se zaměřili hlavně na to, aby si tento robot dokázal poradit s neznámým terénem. Robot si díky celé sbírce algoritmů může vybrat ten správný styl chůze a také správné tempo, které jsou k překonání nerovností či překážek potřeba. Přímo za chůze si Marlo volí z 15 stylů, přičemž jeho volba je založena na povrchu a sklonu terénu. Vývojáři schopnosti svého robota testovali na malé vrstvě sněhu, při scházení strmého kopce a a na terénu s nejrůznějšími překážkami v laboratoři.


"Robot nemá ve svých drobných chodidlech žádný cit, ale dokáže vnímat úhly svých kloubů. Například úhly kolenních či kyčelních kloubů a také otočení trupu. Je to jako chůze se zavázanýma očima a na chůdách," prohlásil Jessy Grizzle, profesor elektrotechniky, informatiky a strojního inženýrství, který na projektu Marlo pracuje se svým týmem studentů. K dnešní podobě robota také přispěl Jonathan Hurst z Oregonské univerzity, který s Jessy Grizzem navázal spolupráci.

Robot Marlo má schopnost tzv. 3D chůze, což znamená, že se dokáže pohybovat do všech stran. Předchozí model robota od Michiganské univerzity zvládl pohyb jen ve dvou směrech, jmenoval se Mabel. Studenti, kteří jsou členy výzkumného týmu, prohlásili, že vyvinout robota, který by dokázal slušně zvládat 3D chůzi, byl celkem tvrdý oříšek.


Jedna řídící jednotka robota Marlo má na starosti rovnováhu při pohybech dopředu a dozadu, ta druhá se stará o držení rovnováhy do stran. Celý stroj je ovládán pomocí ovladače Xbox - takto se robotovi zadá, jak rychle se má pohybovat a v jakém směru. Který styl chůze si Marlo vybere a jakým způsobem se popere s terénem, to už je pak čistě na něm. Vědci se však snažili, aby chůze robota byla co nejpřirozenější.

Robot Marlo ale není dokonalý. Pokud je na takto obtížném terénu nucen dělat prudké zatáčky nebo jiné rychlé pohyby, hrozí ztráta rovnováhy, na řešení tohoto problému však vývojáři pracují. Řídicí algoritmy od tohoto robota by mohly pomoct i jiným dvounohým robotům.

Dále tým, který má Marlo na svědomí, prohlašuje, že by tato technologie mohla znamenat budoucnost robotických protéz pro lidi, kteří ztratili končetinu. Tento projekt si tak své využití určitě najde.

Zdroje: engadget.com, umich.edu

reklama