reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk se připravuje na Mars, plány odhalí ještě letos

29.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk se připravuje na Mars, plány odhalí ještě letos
Elon Musk již dříve uvedl, že Mars je pro něj velký sen a že on osobně by na něm klidně umřel, pokud by to tedy nebylo při dopadu. Chystá se tak ještě letos odhalit plány, které budou spojeny právě s Marsem a jeho společností SpaceX.
Společnost SpaceX v této době stále vyvíjí rakety Falcon 9, jejichž první stupeň chce opětovně využívat pro vynášení nákladu na oběžnou dráhu či do vesmíru. Zrovna nedávno se málem podařilo, aby Falcon 9 v pořádku dosedl na plovoucí platformu, ovšem jedna z opor se řádně neuzamkla, kvůli čemuž první stupeň rakety spadl a explodoval.





Elon Musk tak uvedl, že ohledně cesty na Mars má v rukávu několik nápadů, s nimiž nás chce již seznámit ještě letos. Jistě ale půjde o dlouhodobé plány, které by měly zahrnovat lidskou posádku, neboť Musk prosazuje myšlenku pilotovaného letu na Mars už nějakou dobu. Dle americké NASA se ale k Marsu lidstvo dostane až někdy v 30. letech, a to ne nutně přímo na něj, ale spíše jen na oběžnou dráhu. První lidská noha by něj měla vstoupit až později.

Musk se ale s těmito plány neztotožňuje a na festivalu StartMeUpHK v Hong Kongu uvedl, že do konce letošního září bude zveřejněn plán, dle nějž chce společnost SpaceX vyslat lidskou posádku na Mars během příštího 10 let. To by byl projekt, který můžeme označit za více než ambiciózní.

Můžeme tedy očekávat, že tyto plány budou oznámeny na International Astronautical Conference, která proběhne v Mexiku ve dnech 26. až 30. září. Pravděpodobně se tak dozvíme o nové a daleko silnější raketě než je aktuální Falcon 9 a možná i než je Falcon Heavy, na níž bude vynesení potřebného nákladu na nízkou orbitu. Mezitím ale bude SpaceX pokračovat s přistávacími pokusy se svou Falcon 9 a od roku 2017 bude využívat lodi Dragon pro vynášení astronautů na ISS.

Zdroj: KitGuru
reklama