reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 od SpaceX odstartoval s novými fotovoltaickými panely pro ISS

4.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Falcon 9 od SpaceX odstartoval s novými fotovoltaickými panely pro ISS
Společnost SpaceX vyslala k Mezinárodní vesmírné stanici pomocí rakety Falcon 9 další cenný náklad na kosmické lodi Dragon. Kromě zásob a vědeckých experimentů se na palubě nachází i nové fotovoltaické panely.
Z floridské rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku včera odstartoval Falcon 9 a s ním také nákladní kosmická loď Cargo Dragon 2, která je modernizovanou verzí nákladní lodi Dragon s větší kapacitou pro přepravu a delší výdrží (jeden model je možné využít až pro pět letů namísto původních tří). Tato mise nazvaná CRS-22 má za cíl na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravit zásoby a také nové fotovoltaické panely iROSA pro energetickou síť ISS. Celý náklad váží 3311 kilogramů. 
 
První stupeň rakety se po startu vrátil a bezpečně dosedl na plovoucí plošinu OCISLY, která je jednou ze dvou podobných plavidel, jež SpaceX využívá při přistávání opětovně použitelných částí Falconu 9. První stupeň rakety v této misi byl ale zbrusu nový kousek, který letěl poprvé. Z toho důvodu jeho čistě bílý vzhled kontrastoval s jinými vesmírnými "veterány", které běžně vynáší náklad pod značkou SpaceX. Pro společnost Elona Muska se jedná už o 86. přistání rakety v historii této firmy. 
 
 
Kosmická loď Dragon s nákladem by měla k Mezinárodní vesmírné stanici a konkrétně k modulu Harmony dorazit v dopoledních hodinách v sobotu 5. června. V současné době je u ISS i druhá loď Dragon, ta ale není určena pro náklad, nýbrž pro posádku. Čtyři astronauté na palubě tohoto Crew Dragonu dorazili k Mezinárodní vesmírné stanici na konci dubna. 
 
Cargo Dragon nese k ISS kromě zásob také fotovoltaické panely a vědecké experimenty. V rámci vědeckých experimentů přepravovaných na palubě této kosmické lodi se bude zkoumat vliv mikrogravitace a obecně extrémního prostředí vesmíru na živé organismy. Vědci na ISS budou také studovat symbiotický vztah mezi živočichy, konkrétně mezi malými hlavonožci a bakteriemi. 
 
Dva nové fotovoltaické panely, které jsou první várkou ze šestice nových panelů pro ISS, pomůžou zvýšit výkon stanice a budou instalovány ještě v červnu tohoto roku. Za jejich konstrukcí a vývojem stojí společnost Redwire Space a Boeing a podobné fotovoltaické panely mají být využity i v dalších projektech, jako je například připravovaná kosmická stanice Lunar Gateway nebo DART (Double Asteroid Redirection Test)
 
Nedávno společnost SpaceX také ukázala, jak bude vypadat nový oceánský vesmírný přístav Deimos, který má být zprovozněn již během příštího roku. 
 
Zdroj: space.com


reklama