reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX už staví oceánský vesmírný přístav Deimos

3.6.2021, Jan Vítek, aktualita
SpaceX už staví oceánský vesmírný přístav Deimos
Společnost SpaceX už běžně využívá pro přistávání prvních stupňů raket Falcon 9 plovoucí plošiny, ovšem vesmírný přístav Deimos bude něco zcela jiného. Z něj budou schopny rakety naopak startovat, a to včetně těch největších. 
Už příští rok tak má být spuštěn na vodu oceánský vesmírný přístav pojmenovaný po jednom z měsíců planety Mars. Deimos je přitom přímo spojen s budoucností firmy SpaceX, čili s loděmi Starship a jejich nosiči Super Heavy, přičemž jeho stavba už dle Elona Muska začala. 
 
 
Na renderovaném snímku můžeme vidět právě Starship a SuperHeavy tankující vedle vysoké věže na plošině, která nám může připomenout těžební zařízení se čtyřmi pylony. Skutečně tak není překvapující zjištění, že se skutečně jedná o modifikovanou ropnou plošinu, ostatně její koncept firma SpaceX už představila v roce 2017. 
 
Deimos tak bude sloužit jako mobilní vesmírný přístav, který nebude jediný v arzenálu firmy SpaceX. Ta totiž v předchozím roce zakoupila hned dvě postarší částečně ponořitelné těžební plošiny od firmy Valaris, čili tu bude ještě jeden přístav, který se bude jmenovat Phobos po druhém měsíci planety Mars. 
 
Obě plošiny mají hlavní palubu o rozměrech 73 x 78 metrů a aktuálně se v docích pracuje už na obou. Podrobnosti nám ale Elon Musk zatím neprozradil, takže není jasné, kdy v příštím roce bude Deimos připraven a kdy bude následovat Phobos. Uvidíme také, zda budou mít tyto plošiny ve službách SpaceX stejné parametry, ostatně původně byly takřka identické, anebo zda se budou v něčem výrazně lišit. 


reklama