reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 se minimalizuje, nadšenec postavil malý létající model rakety

27.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Falcon 9 se minimalizuje, nadšenec postavil malý létající model rakety
Ne všechny rakety Falcon 9 musí být nutně velké a silné. To, že tato raketa může dobře fungovat i ve zmenšené podobě, dokázal nadšenec, který si doma sestavil miniaturní létající model Falconu 9 od SpaceX.
Soukromá vesmírná společnost Elona Muska, SpaceX, má nyní miniaturní konkurenci pro svou raketu Falcon 9. Nadšenec si totiž sestrojil svůj vlastní dálkově ovládaný model rakety Falcon 9, která dokáže startovat, létat a přistávat skoro jako ta skutečná. Dojem může kazit snad jen třepotající se umělý plamen ve spodní části tohoto vydařeného modelu.

Elon Musk musí být na svou raketu pyšný, protože se už najdou i takoví skalní fanoušci, kteří si jednoho malého funkčního Falcona 9 pořídí i na svou zahradu. Tento čin má na svědomí youtuber s přezdívkou ajw61185, který následně zveřejnil i video, na kterém manévry s funkční malou raketou předvádí u sebe na dvoře, a to společně i s plovoucí přistávací plošinou v bazéně.

Nadšenec, který si 1 metr vysokou raketu vyrobil, se neostýchá s ní přistávat i na této na plovoucí plošině na vodě. Moře v tomto případě simuluje zahradní bazén, raketa si však i s tímto úkolem poradí a přistát na souši vedle bazénu už je pro ni pak hračka. Přistání je možné díky vyklápěcím podpěrám, které jsou za letu schované.


Malá raketa byla sestavena z dílů pro modeláře a ze součástek, které si fanoušek Falcona 9 vyrobil sám. Pohon také nebylo těžké sehnat, pro tento účel dobře posloužil rozebraný dron Blade Inductrix 200. Vodní přistávací plošina je postavena ve správném měřítku k raketě. Celým tímto počinem chtěl ajw61185 i projevit úctu společnosti SpaceX a úžasným výkonům Falconu 9.

Nadšenec se zároveň dušuje, že tento projekt neslouží pro komerční účely, ale čistě jen pro zábavu. Zatím tedy proto nebude možné si tento funkční model Falconu 9 koupit, i když je jasné, že zájemci by se našli. Možná se však nápadu ještě někdo ujme.

Malý model tak krásně demonstruje to, o co se Elon Musk úspěšně a někdy i neúspěšně snaží - bezpečné přistání rakety po provedení její mise. I skutečná raketa Falcon 9 se může začít při přistání vyvracet, jako se to stalo této miniatuře. U rakety od SpaceX to ale byla chyba podpěr a celé přistání skončilo katastrofou. Nedobře bylo ukončeno i poslední přistávání Falconu 9, kdy raketa tvrdě narazila do přistávací plošiny a explodovala.

Raketa Falcon 9 má za sebou ale také mnoho podařených přistání. V dubnu raketa od SpaceX poprvé úspěšně dosedla na vodní přistávací plošinu a své schopnosti prokázala už i dřív na souši. Všechny tyto kroky se Elon Musk (a nejen on) snaží podnikat proto, aby se rakety daly z velké části znovu využít a nezničily se při každé misi. Opětovné používání stejných raket totiž dokáže především kosmickým společnostem ušetřit peníze, které hrajou v kosmickém průmyslu podstatnou roli.

Zdroje: YouTube, theverge.com

reklama