reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 84 přináší nativní podporu Apple M1 a loučí se s Flashem

16.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox 84 přináší nativní podporu Apple M1 a loučí se s Flashem
Mozilla vydala novou verzi svého internetového prohlížeče, která přinese výrazné zrychlení na nových počítačích od Applu. Firefox 84 jako poslední podporuje Flash a defaultně povoluje WebRender v Linuxu.
Od vydání Firefoxu 83, který přinesl uživatelům znatelné zrychlení při načítání webů, uběhl přibližně měsíc. To znamená jediné: přichází stabilní Firefox s pořadovým číslem 84. Aktualizace je nabízena v rámci kanálu Release a jedná se o poslední sestavení, které vyšlo v roce 2020. Vývojáři při této příležitosti připomenuli, že i přes problémy spojené s koronavirem se jim podařilo dodržet závazek vydávat novou verzi prohlížeče každý měsíc. Google naproti tomu aktualizace Chromu během jara na chvíli přerušil.
 
 
Firefox 84 je zásadní především pro majitele nejnovějších Maců a Macbooků s čipsetem M1. Jedná se totiž o první verzi Firefoxu, která nativně podporuje procesory Apple Silicon. Výsledkem by měl být 2,5krát rychlejší start prohlížeče a 2krát rychlejší načítání webových aplikací ve srovnání s dosavadní verzí. Uživatelům je doporučeno, aby po aktualizaci na Firefox 84 zavřeli prohlížeč pomocí možnosti „Ukončit Firefox“ v menu v horní části obrazovky. Po opětovném spuštění již půjde o prohlížeč určený pro novou architekturu. Nabídka nativních aplikací pro Apple M1 se tak stále rozšiřuje – tento týden vyšel také kancelářský balík Microsoft 365.
 
Nejnovější Firefox potěší i uživatele jiných operačních systémů. Rozšiřuje totiž podporu rychlejšího jádra WebRender pro uživatele Linuxu, GNOME a X11. Tato možnost sice byla k dispozici již dříve, ale byla nutné manuální aktivace. Pokud používáte Ubuntu se serverem Wayland, bude nutné pro využívání nové funkce přepnout na Xorg. Mozilla tvrdí, že Firefox 84 používá „moderní techniky pro přidělování sdílené paměti v systému Linux, zlepšení výkonu a zvýšení kompatibility se softwarem Docker.“ WebRender je již nějaký čas dostupný na počítačích s Windows a MacOS.
 
Aktuálně vydaný Firefox 84 je zároveň poslední verzí, ve které lze používat Flash. Adobe totiž ukončí podporu tohoto doplňku, takže zmizí i z konkurenčních internetových prohlížečů. Připravovaný Firefox 85, který vyjde 26. ledna 2021, tedy přijde i o možnost načíst flashový obsah na vyžádání. Adobe se s Flashem minulý týden rozloučilo poslední aktualizací, 31. prosince 2020 oficiálně ukončí podporu (software nepůjde ani stáhnout z oficiálního webu) a o dva týdny později přestane zcela fungovat na počítačích, ze kterých si jej uživatelé neodinstalovali.
 
Součástí Firefoxu 84 jsou samozřejmě také vylepšení bezpečnosti a opravy chyb. Uživatelé mohou také spravovat volitelná oprávnění doplňků prostřednictvím Správce doplňků, což předtím nebylo možné. Další změny přidává také mobilní Firefox 84 pro Android, který rozšiřuje podporu jádra WebRender na zařízení s GPU Mali-G, umožňuje smazat stažené soubory z prohlížeče a zobrazit otevřené karty vedle sebe pomocí zobrazení mřížky.
 


reklama