reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox 83 znovu zrychluje a umí blokovat weby bez HTTPS

17.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Firefox 83 znovu zrychluje a umí blokovat weby bez HTTPS
Mozilla dnes vydala prohlížeč Firefox ve verzi 83, která přináší hned několik užitečných vylepšení. Díky vylepšenému JavaScriptu se nyní budou stránky načítat rychleji. K dispozici je také režim pro zvýšení bezpečnosti, který zablokuje weby bez HTTPS.
Necelý měsíc po Firefoxu 82 vydala Mozilla další verzi svého populárního, multiplatformního prohlížeče. Vzhledem ke krátkému rozestupu mezi posledními verzemi by se mohlo zdát, že změn bude minimum. To ovšem není pravda, neboť vývojářům se povedlo do prohlížeče přidat několik zajímavých novinek, které zlepší především rychlost a bezpečnost. Mozilla významně aktualizovala svůj javascriptový engine SpiderMonkey, což by mělo projevit o 15 % rychlejším načítáním stránek, o 12 % rychlejší odezvou stránek a také o 8 % nižším využitím paměti. Aktualizace JavaScriptu by se měla pozitivně projevit také na zabezpečení. Poměrně výrazné zrychlení měl přinést i minulý Firefox 82.
 
 
Pokud při prohlížení webu obzvláště dbáte na bezpečnost, můžete využít nový režim „HTTPS-Only“. Po jeho aktivaci se bude Firefox snažit navázat s webem výhradně plně zabezpečené spojení přes HTTPS. Pokud se to nepovede, bude uživatel nejprve dotázán, zda chce využít připojení přes HTTP. Firefox, stejně jako většina ostatních moderních prohlížečů, přehledně informuje uživatele o tom, zda webová stránka používá zabezpečené protokoly, vedle URL v adresním řádku. Asi málokdo ovšem sleduje ikonu zámku na každé navštívené stránce, nový režim ve Firefoxu tedy představuje jakýsi dodatečný stupeň ochrany.
 
 
Ačkoliv většian webů již používá HTTPS, stále se najdou výjimky. Režim „HTTPS-Only“ by měl zabránit tomu, aby uživatel zadával citlivé údaje či hesla na nezabezpečené weby. Díky upozornění se přitom může sám před načtením webu rozhodnout, zda mu důvěřuje i přes absenci HTTPS. Nový režim aktivujete v předvolbách prohlížeče. Tato možnost se konkrétně nachází na úplném konci stránky „Soukromí a zabezpečení“ a umožňuje blokovat weby bez HTTPS ve všech oknech, případně pouze v soukromém okně (tj. při anonymním prohlížení). Režim „HTTPS-Only“ lze také dočasně deaktivovat kliknutím na ikonu zámku v adresním řádku. V některých případech se totiž web s HTTPS nemusí načíst správně, protože využívá obrázky, videa či jiné prvky bez HTTPS.

Firefox 83 přináší i několik dalších novinek, které potěší různé skupiny uživatelů:
  • Možnost deaktivovat ovládání videa a dalších médií pomocí klávesnic, náhlavních souprav nebo virtuálních rozhraní.
  • Podpora zoomu na kompatibilních dotykových obrazovkách Windows a touchpadech Mac.
  • Nové klávesové zkratky (s využitím šipek) pro posun videa přehrávaného v režimu PiP (picture-in-picture) 15 sekund zpět či vpřed a změnu hlasitosti.
  • Drobný facelift vestavěného prohlížeče PDF dokumentů a podpora formulářů AcroForm
  • Podpora emulace přes Apple Rosetta 2 na počítačích s ARM procesorem Apple M1. Nativní podpora se objeví v budoucnu.
  • Podpora WebRender ve starších verzích Windows (7 a 8) a macOS (10.12 až 10.15) pro rychlejší vykreslování stránek.


reklama