reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 900 boří hi-end, přijde nová dvoučipovka?

20.10.2014, Jan Vítek, aktualita
GeForce GTX 900 boří hi-end, přijde nová dvoučipovka?
Příchod nových GeForce GTX 900 zařídil menší zemětřesení na trhu s výkonnými grafickými kartami a NVIDIA tím zadělala na problémy nejen firmě AMD, ale také svému dosavadnímu hi-endu. Co bude dál?
Nové grafické karty NVIDIA GeForce GTX 900 "Maxwell" přišly na trh zatím ve dvou exemplářích, a to v podobě GTX 980 a GTX 970, přičemž právě na slabší verzi si brousí zuby nejvíce upgraduchtivých uživatelů. Ovšem obě karty mají co nabídnout, a to především v porovnání s předchozí generací herních GeForce, jíž vévodí model GTX 780 Ti. Nové čipy Maxwell nabízí ve srovnání s předchozí generací Kepler více než srovnatelný výkon, a přitom jsou Maxwelly úspornější a menší, tedy i levnější na výrobu a v provozu chladnější.





AMD přitom ještě nemá připravenou patřičnou odpověď, neboť má na trhu stále starší generaci karet a novým GeForce konec konců nemohou konkurovat ani staré, jejichž konec NVIDIA ostatně sama oznámila. Co to ale udělalo se samotným trhem s grafickými kartami? Ten pochopitelně reagoval téměř ihned, a to znatelnými poklesy cen ohrožených modelů karet, ovšem ne tak v případě TITAN-Z.

GeForce TITAN-Z známe jako dvoučipovou kartu, jejíž cena byla v době jejího vypuštění na trh nastavena na 3000 USD a od té doby se moc nezměnila. V posledních dnech jsme sice zaznamenali její pokles o nějakých 5000 Kč, ale to je vzhledem k částce dosahující nějakých 75.000 Kč s daní stále zanedbatelné. Však za nějakých 60 tisíc můžeme mít čtyři GeForce GTX 980, jejichž kombinovaný grafický výkon bude někde zcela jinde. Nicméně NVIDIA zatím nechce snižovat cenu svého dvoučipového monstra, a tak se spekujule, zda TITAN-Z zanedlouho urychleně nepošle rovnou do křemíkového nebe (nebo spíše pekla). Nahradit by ji mohla dvoučipová karta s GPU GM204, jež by díky snížené spotřebě bylo možné daleko lépe provozovat, a to snad i na plném taktu.

Společnost AMD však prý reagovala, a to snížením ceny svých Radeonů R9 295X2, což se však alespoň na našem trhu neprojevilo ve všech případech. Karty od Gigabyte a MSI si drží svou cenu již řadu měsíců a pouze model od XFX výrazně zlevnil, a to ze 34 tisíc na 24. A i když AMD popřelo snížení cen Radeonů R9 290 a 290X, jejich ceny na trhu jdou přesto dolů. Zmínit můžeme model MSI R9 290X Gaming 4G, jehož cena nedávno klesla z 12.000 Kč na cca 8.600 Kč, čili zhruba na úroveň GeForce GTX 970. V tuto dobu tedy AMD nemá pro GTX 980 konkurenci, alespoň tedy dle cen karet na trhu a očekává se jeho další postup.

Firma již vydala tiskovou zprávu o svých finančních výsledcích za třetí kvartál a také výhled na čtvrtý. V něm očekává pokles tržeb o 13 procent v porovnání s třetím kvartálem, přičemž v minulém roce zaznamenala v posledním kvartále naopak 9% růst. AMD tak neočekává zrovna úspěšný závěr roku a do toho pasuje i zpráva, že očekávaných Radeonů R9 390X se máme dočkat až někdy v únoru. Přesnější informace se tak dozvíme nejspíše začátkem roku na CES 2015. NVIDIA si zatím bude moci vesele saturovat trh vypouštěním slabších modelů karet s GPU Maxwell, čímž by dále tlačila na svou konkurenci. Může si ale sama načasovat jejich příchod, aby sama sobě neublížila, neboť můžeme očekávat podobný dopad na starou generaci jako v případě GTX 900.

Zdroj: techPowerUp
reklama