reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries ohlašují další investice: dvojnásobná Fab 8, nová v New Yorku

20.7.2021, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries ohlašují další investice: dvojnásobná Fab 8, nová v New Yorku
Společnost GlobalFoundries už sice nepatří mezi smetánku v oboru, ale ani tak to není lehká váha, kterou lze podceňovat. Nyní se přitom dozvídáme, že krom nové singapurské továrny se chystají i další velké investice.
Společnost GlobalFoundries nás nedávno krom údajných námluv s Intelem zaujala plánovanou továrnou v Singapuru, která ovšem nebude vybavena zrovna nejmodernějšími výrobními nástroji. Půjde totiž o 40, 55 a 90nm procesy, jež samozřejmě také mají stále na trhu své místo a evidentně je takových kapacit nedostatek. 
 
 
GlobalFoundries se ale nechce spokojit pouze s touto novou továrnou a sám CEO Tom Caulfield ohlásil, že se připravují i další investice. Jde jednak o zdvojnásobení kapacity továrny Fab 8, jednoho z hlavních provozů firmy umístěného v Saratoga County (NY), kde se vyrábí pomocí 28, 20 a 14 nm procesů. Vedle toho GloFo vyrábí pomocí 14nm procesu ještě ve Fab 10 (bývalá IBM 323, East Fishkill, NY), která ovšem již brzy přejde pod firmu ON Semiconductor za 430 mil. USD a pak je tu drážďanská Fab 1 pro 55 až 12nm procesy. Důležité jsou také továrny v singapurském komplexu ve Woodlands, kde jsou hned čtyři zařízení firmy GloFo, přičemž ta hlásí, že veškeré její hlavní kapacity jsou zcela vytíženy. 
 
Nyní se tak chystá zdvojnásobit kapacitu Fab 8, která byla původně určena pro přechod na 7nm proces, ale z toho už v roce 2018 sešlo. Tom Caulfield nyní uvedl, že tato továrna je aktuálně vybavena jen ze dvou třetin, drážďanská je dokonce na polovině, ovšem v Singapuru se jede s plnou výbavou, a právě proto tam GloFo plánuje stavbu zcela nových výrobních prostor. 
 
Za cca miliardu dolarů bude do Fab 8 dokoupena další výbava, která má její výstup efektivně zdvojnásobit, čili to bude znamenat dalších 150 tisíc waferů ročně. Poblíž ale také vyroste zbrusu nová továrna, což už bude pochopitelně znamenat mnohem větší investici, ale GloFo chce samozřejmě využít nových pobídek americké vlády. 
 
Dozvídáme se také, že se v nové továrně budou tvořit čipy pro automotive, 5G a IoT, ovšem jinak už Caulfield neprozradil nic. Nevíme tak, jak bude továrna financována, kolik bude stát, jak bude velká, kdy má být postavena a pro jaké procesy určena. 
 
A pokud jste si nevšimli, pak nahoře máme uvedeno zbrusu nové logo firmy GlobalFoundries, která hodlá ještě letos vstoupit na akciový trh. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama