Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Huawei připravil desktop Pangu s 24jádrovým CPU Kunpeng

12.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Huawei připravil desktop Pangu s 24jádrovým CPU Kunpeng
Společnost Huawei si připravuje i vlastní procesory, mezi nimiž je i řada Kunpeng 920 založená na architektuře ARM. Ty ze serverů nově zamíří i do desktopy, kde budou začínat na 24 jádrech. Později budou k dispozici i s větším množstvím.
Už víme, že společnost Huawei používá i své procesory Kunpeng 920. Ty jsou založeny na architektuře ARMv 8.2 a ačkoli prozatím nachází své místo především v serverech, zamíří také do desktopů. Tam se před pár týdny hovořilo o 8jádrovém čipu Kunpeng 920 2249K, nyní se objevil model Kunpeng 920 3211K v desktopu Huawei Pangu. Nejde však o spotřebitelský desktop, ale o počítač určený pro vládní organizace a podnikové nasazení. Toto CPU má v dané třídě nezvykle vysoký počet 24 jader, která běží na frekvenci 2,6 GHz. Desktop se má později vyrábět v mnoha konfiguracích s těmito procesory od 24 až do 64 jader a frekvencemi od 2,4 do 3,0 GHz.
 
Huawei Kunpeng 920
 
Otázkou ale je, kdo je bude v budoucnu vyrábět, protože kvůli válce USA a Číny už TSMC nehodlá tyto 7nm procesory vyrábět a podobný osud má postihnout i mobilní CPU Kirin. Je tak možné, že procesory skončí dříve, než vůbec pořádně začnou. Tyto procesory mají 64 kB datové a 64 kB instrukční L1 cache, L2 cache má kapacitu 512 kB na jádro a L3 cache je sdílená s velikostí 1 MB za každé jádro (48jádrová verze má společných 48 MB). Podporovány jsou DDR4-3200 paměti až v 8kanálovém zapojení. V případě 48jádrového modelu s frekvencí 2,6 GHz se hovoří o 150W TDP.
 
Huawei Pangu
 
Nyní je prozatím ohlášena jen jedna verze desktopu s výše zmíněným modelem 3211K. Ten je napevno připájen k základní desce, najdeme tu 8 GB SO-DIMM RAM, 512GB SSD od Samsungu a mobilní grafický čip AMD Radeon 520. Díky svému zaměření tu najdeme také vlastní operační systém UOS (Unified Operating System), který je přímou součástí počítače. Nelze tedy ani nahrát jiný OS. Desktop má dále 3 USB-A porty, jeden USB-C a 3,5mm jack vepředu, je tu i pozice pro optickou mechaniku. Vzadu jsou další 4 USB-A, RJ-45 (Ethernet), tři 3,5mm jacky a grafický výstup pomocí archaického D-Sub. Ten by měl stačit na dodávaný 23,8" monitor s Full HD rozlišením a 70% pokrytím gamutu NTSC.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.