reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot Atlas balancuje na jedné noze

12.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Humanoidní robot Atlas balancuje na jedné noze
Aby se humanoidní roboti dokázali pohybovat jako skutečný člověk, musí se vědci ještě hodně snažit. I tak už existují roboti, kteří jsou poměrně pokročilí. Mezi ně patří i robot Atlas, který nyní balancuje na jedné noze.
Humanoidní roboti jsou velmi oblíbení, není ale vůbec jednoduché vyrobit stroj, který se zvládne pohybovat po dvou končetinách tak, jako to dokáže člověk. Společnost Boston Dynamics je už známá svými roboty, mezi něž patří i humanoid, který dostal jméno Atlas. Kromě něj má společnost ve svém repertoáru ještě mnoho dalších robotů, kteří se inspirují například i zástupci ze zvířecí říše. Mezi nimi je čtyřnohý BigDog či menší a šikovný SpotMini, který je určen pro pomoc v domácnosti.

Institute for Human & Machine Cognition, který má na starosti Atlasovy ovládací algoritmy, zveřejnil video, v němž se robot předvádí při balancování na jedné noze. Ale nejedná se o obyčejné uržování rovnováhy na rovném povrchu. Robot se nejdřív podpírá i druhou končetinou o kvádr položený na zemi, poté však i tuto nohu zvedne a balancuje na přibližně 2 centimetry široké dřevěné desce jen s pomocí jednoho chodidla.


I ve videu jde vidět, že to není pro robota nic snadného. Vědci z IHMC přiznávají, že tak dlouhá výdrž při balancování pro něj byla spíše štěstím. Není totiž obvyklé, že by Atlas vydržel tak dlouho, na videu je to však téměř půl minuty. Na konci videa už jde vidět, že robot ztrácí rovnováhu a před tím, než spadne, se už celý třese a kroutí ve snaze se ještě chvíli udržet.

Lidé by se s podobným úkolem porovnali poměrně snadno, u současných robotů už to tak jednoduché není. I tak je ale každý pokrok krokem vpřed, protože humanoidní robot musí být v praxi schopen zvládat různé typy terénu a všemožné překážky.

Zdroj: Engadget

reklama