reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Humanoidní robot se chladí způsobem podobným pocení

17.10.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Humanoidní robot se chladí způsobem podobným pocení
Vědci z Tokijské univerzity na svém humanoidním robotovi demonstrovali způsob chlazení, který je podobný lidskému pocení. Díky odpařování vody se jednotlivé motorky v robotově těle ochlazují a nepřehřejí se.
Není ničím novým, že vědci se při navrhování svých robotů často velmi inspirují žijícími organismy. Může se jednat o zvířata, jako tomu je u domácího robota od společnosti Boston Dynamics, který svým zjevem připomíná psa. Oblíbení jsou ale i humanoidní roboti - Boston Dynamics například pracuje na svém humanoidovi jménem Atlas, který si dokáže poradit už i s terénem v zasněženém lese, zvládne i zvednutí se ze země.

Skupina japonských vědců se na svém humanoidním robotovi Kengoro snažila vyřešit problém s přehříváním motorů, které humanoida pohánějí a umožňují mu pohyb. Lidské tělo má na obranu proti přílišnému zahřívání organismu jednoduchý mechanismus - začne se potit. Právě touto schopností ochlazování se japonští vědci inspirovali na Mezinárodní konferenci IEEE v rámci robotiky předvedli svého humanoidního robota, který se brání proti přehřívání podobným způsobem.


Skupina vědců pochází z Tokijské univerzity a jejich humanoidní robot jménem Kengoro je 170 centimetrů vysoký a váží 56 kilogramů. Vědci ve videu předvádějí i flexibilitu a pevnost jeho paží. Už na první pohled je vidět, že se tým vývojářů hodně inspiroval lidským tělem. Součástí robota je přes 100 motorů, které pohánějí nejrůznější části jeho těla. V přehřívání motorků brání systém, který funguje na principu pocení.

Voda, která se nachází v umělých kostech robota, se u motorů odpařuje, a tím pádem je chladí. Toto prosakování vody je možné díky speciální struktuře, kterou má kostra robota. Díky technologii 3D tisku bylo možné v kovu vytvořit systém miniaturních kanálků a hliníkové kosti jsou tak porézní a voda skrz ně projde. Tato metoda chlazení je zároveň účinnější než chlazení vzduchem.

"Kostra robota obvykle slouží pouze k podpoře. My jsme do ní přidali další funkce, takže kostru používáme k odpařování vody a odstranění tepla a zároveň i jako podporu," prohlásil o svém projektu vedoucí výzkumného týmu Toyotaka Kozuki.

Humanoid Kengoro může na přibližně šálek deionizované vody fungovat asi půl dne, vodu tedy není třeba doplňovat až zas tak často, pro delší fungování však robot potřebuje zásoby doplňovat. Funkčnost svého chladicího systému demonstruje skupina japonských vědců na videu, ve kterém robot dělá kliky a při tom se chladí pomocí svého "pocení". Díky tomuto systému Kengoro zvládl dělat kliky po 11 minut a jeho motory se nepřehřály.

Zdroje: engadget.com, spectrum.ieee.org

reklama