reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop by měl svištět i ve Velké Británii

10.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop by měl svištět i ve Velké Británii
Projekt Hyperloop se v poslední době zapsal do podvědomí mnoha lidí jako zajímavé řešení dopravy budoucnosti. Potrubí, ve kterém velkou rychlostí jezdí přepravní kapsle, by mohlo být postaveno i ve Velké Británii.
Hyperloop, který vymyslel Elon Musk, americký podnikatel a CEO automobilky Tesla Motors a vesmírné společnosti SpaceX, není žádnou novinkou. Zatím se však projekt zasekl ve fázi, kdy se o něm víc mluví než koná, i když jsou prováděny úspěšné testovací jízdy v Nevadské poušti. Padlo už mnoho návrhů, kde se bude realizovat tento systém potrubí, v němž budou rychlostí asi 1200 km/h svištět transportní kabiny s cestujícími či s nákladem.

Soukromé společnosti, které se o přivedení Hyperloopu do běžného provozu snaží, však zatím nepostavily ani jednu skutečnou trasu. Systém potrubí má vést například ze Švédska do Finska, Hyperloop by měl spojovat Evropu s Asií a nám nejbližší trasa by měla vyrůst mezi Vídní, Bratislavou a Budapeští.

Jedna z těchto společností, Hyperloop One, zveřejnila další návrh míst, které by v budoucnu mohl Hyperloop spojovat - jedná se o města ve Velké Británii. Alan James, viceprezident pro rozvoj obchodu, zjistil, že o tento způsob dopravy by byl ve Spojeném království zájem. Realizace tohoto projektu ve Velké Británii však ještě nebyla potvrzena.



Ve Velké Británii by si vybudování tratě Hyperloopu měla vzít na starosti organizace Innovative UK, která je podporovaná britskou vládou. A kde přesně by trasa měla vést? Jako výchozí bod bude samozřejmě považován Londýn. Ten by se měl tímto způsobem spojit například s Manchesterem. Vynechaná by neměla zůstat ani města jako Liverpool a Leeds. A jak Alan James upozorňuje, nebude se jednat jen o propojení Londýna a daných měst, ale i o spojení dalších měst navzájem.

Jedna jízda mezi hlavním městem Spojeného království a Manchesterem by měla podle odhadu trvat asi 18 minut. To je na přibližně 330 kilometrů, které tato dvě místa dělí, velmi krátký časový úsek. Díky Hyperloopu tak bude možné se dostat z jednoho místa na druhé v zanedbatelném čase a rychleji, než by to bylo možné po vysokorychlostní železnici.

Padl také návrh, že by Hyperloop ve Velké Británii nebyl postavený na vysokých podpůrných sloupech, jak to bylo plánováno a prezentováno u jiných tras. Namísto toho by Hyperloop mohl jezdit v jakémsi tunelu pod zemí, na kterém by byla vytvořena přirozená krajina například i se stromy. Potrubí s vysokorychlostními transportními kabinami by tak nezasahovalo do přirozeného rázu přírody.

Zdroj: IFLScience
reklama