reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iFixit rozebral nový 24" iMac: za možnost rozšíření a oprav dostal 2 body z 10

28.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
iFixit rozebral nový 24" iMac: za možnost rozšíření a oprav dostal 2 body z 10
Server iFixit se podíval na zoubek novému 24" počítači Apple iMac s procesorem Apple M1. Po rozebrání počítače, klávesnice i napájecího zdroje ho ohodnotil skórem pouhých 2 bodů z 10 za nízkou míru rozšiřitelnosti a opravitelnosti.
Produkty společnosti Apple jsou známé tím, že většina z nich je dost těžko rozšiřitelná a opravy je lepší svěřit autorizovaným servisům, pokud jsou vůbec možné. Neplatí to však o všech, takový Mac Pro dostal v testu serveru iFixit 9 bodů z 10 možných, ostatně na jednotlivých dílech jsou i návody k tomu, jak je vyměnit. Právě výše zmíněný iFixit se nyní podíval i na nový 24" iMac. Zatím Mac Pro v opravitelnosti a rozšiřitelnosti boduje, iMac je na úplně opačném konci spektra. Má totiž jen 2 body z 10.
 
Apple iMac
 
I když se využívá lepidla k připevnění displeje, nejde o "noční můru" z iPadů, takže se nakonec při zkoumání dostali k vnitřnostem iMacu. Problémem je, že jde v podstatě o jediné vstupní místo pro jakoukoli opravu iMacu. Zde si nicméně vcelku pochvalovali to, že Apple nepoužil všude lepidlo a navzdory tomu, že jde o tak tenký počítač, je tu docela dost šroubků. Podstatně horší je to s výměnou hardwaru, neboť téměř vše je na jedné základní desce. Procesor, operační paměť od SK Hynix, úložiště od společnosti Kioxia, Wi-Fi a síťový modul i systémy napájení, to vše je na jedné desce. Budete-li chtít zvýšit množství RAM, bude potřeba koupit nový iMac (nebo jiný počítač). Podobně to platí o úložiště, nicméně zde se dá použít berlička v podobě připojení externího SSD přes jeden ze čtyř portů USB-C (některé modely mají jen dva). To sice poněkud nabourá minimalistický design počítače, ale řešení to je.
 
Výhodou je, že modul s USB-C porty se dá snadno vyměnit, což je zajímavé, protože Mac Pro má USB porty v modulu napevno připevněném na desce. Totéž platí pro zdířku pro mikrofon, jejíž modul je také vyměnitelný. Zajímavostí, o které mnozí lidé neví, je fakt, že za logem Applu je výřez pro bezdrátovou anténu.
 
iFixit se podíval také na klávesnice. Ty mohou mít Touch ID a podle testů je možné mít vždy spárovanou jen jednu klávesnici. Pokud jde o Touch ID, ten navíc funguje jen s původní klávesnicí. Touch ID senzor přemístěný do druhé klávesnice nebude fungovat, nicméně klávesnice je sama o sobě funkční. Pokud jde o napájení, nový adaptér s ethernetovým konektorem umožnil zbavit se velkých kondenzátorů v samotném iMacu, což přispělo k tenké konstrukci. Dá se snadno vyměnit, ale dle iFixitu je v podstatě nemožné na něm provádět opravy. Celý test si můžete přečíst na stránkách ifixit.com včetně obrázků.
 
Zdroj: ifixit.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama