reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Igor's Lab: Navi 21 XT bude mít 320W TGP a GDDR6 se 16 Gb/s

20.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Igor's Lab: Navi 21 XT bude mít 320W TGP a GDDR6 se 16 Gb/s
Igor Wallossek poupravuje nedávný tweet o tom, že by karty Navi 21 XT měly mít "pouze" 255W TGP či TBP. Dle jeho informací půjde spíše o hodnoty srovnatelné s řadou RTX 3080. A co paměti? 
Navi 21 XT tak zřejmě nebude oproti NVIDII úspornější, což ale firmě AMD nelze zazlívat, a to zvláště po předchozích letech, kdy jsme byli zvyklí spíše na nižší efektivitu, co se týče herního výkonu a spotřeby. Údajných 255 W se tak nemá vztahovat k celkové spotřebě karty, ale jde pouze o vyhrazenou energii pro GPU. 
 
 
Jde nejspíše o špatný výklad zkratky TGP, která v případě karet NVIDIE znamená Total Graphics Power a představuje opravdu spotřebu celé karty. Zde ale můžeme mluvit spíše o Total GPU Power, čili spotřebě grafického čipu, která tak bude logicky menší než v případě hodnoty TBP (Total Board Power) ukazující spotřebu celé karty. 
 
Pak lze odhadnout, že zbylé komponenty jako paměti, MOSFETY, cívky, kondenzátory, či zkrátka napájení a jeho ztráty, či ventilátory zařídí celkovou spotřebu kolem 320 W. To je stejná hodnota jako u referenčních karet GeForce RTX 3080 a lze počítat i s tím, že přetaktované verze budou mít limit spotřeby zvýšený, a to s ohledem právě na GPU. 
 
Wallossek má i odhad pro slabší Navi 21 XL, které by mohly mít TBP asi 290 W, z čehož by 203 W mělo vyhrazeno samotné GPU. 
 
A co se týče pamětí, máme tu i konkrétní kandidáty na celý 16GB subsystém, a to čipy Samsung K4ZAF325BM-HC16 s propustností 16 Gb/s na pin. To by tak znamenalo, že na 256bitovém rozhraní bude celková propustnost 512 GB/s, což není zrovna málo, ale na dnešní hi-end to nevypadá jako postačující hodnota. 
 
Dnešní Navi 10 by měly být mnohem slabší, a to dosahují propustnosti 448 GB/s, takže opět můžeme zmínit onu záhadnou Infinity Cache a její případnou úlohu v nové generaci karet. 
 
Zdroj: Igor's Lab


reklama