reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel brzy představí 3. generaci Optane i pro rozhraní CXL

14.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel brzy představí 3. generaci Optane i pro rozhraní CXL
Společnost Intel už zůstala ve vývoji pamětí 3D XPoint osamocena, neboť Micron o ně již ztratil zájem, zatímco sám Intel zase přestane vyrábět paměti NAND Flash. Brzy by měl přitom představit již 3. generaci Optane. 
Má jít konkrétně o "3rd Generation Optane Persistent Memory", čili paměťové moduly využívané ve stylu pamětí RAM, oproti nimž jsou sice pomalejší, ale na druhou stranu mohou nabídnout vyšší kapacity a také stálost, čili uchování dat bez potřeby stálého napájení. 
 
 
Nová generace produktů Optane má být brzy představena dle zprávy serveru Blocks & Files, který cituje Kristie Mann (viceprezidentka Intelu). Dle ní už tu půjde i o technologii CXL, čili rozhraní Compute Express Link, které má sloužit pro vysokorychlostní propojení procesorů a různých akcelerátorů tak, aby ty mohly využívat společný paměťový pool, čili jedna z podob takových pamětí bude logicky i třetí generace Optane .Ovšem otázka je, zda to bude zároveň i třetí generace samotných pamětí 3D XPoint, anebo nové Optane zůstanou u druhé generace pamětí. 
 
 
Je zřejmé, že Intel se tu chystá i na představení procesorů Sapphire Rapids, které mají rozhraní CXL využívat společně s akcelerátory jako Intel Agilex M, potažmo s GPU akcelerátory vycházejícími z architektury Xe. 
 
AMD má zase svou obdobu CXL, a sice Infinity Fabric, která už dospěla do verze 3.0 a nabízí různé možnosti pro vysokorychlostní propojení výkonných GPU akcelerátorů s procesorem, respektive až osmi akcelerátorů se dvěma procesory. Právě toto jsou technologie (mimo jiné, pochopitelně), které mají zajistit vstup superpočítačů do éry výkonu počítaného v řádu exa.  


reklama