reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel hovořil o budoucnosti mobilních technologií na Computexu 2014

5.6.2014, Milan Šurkala, aktualita
Intel hovořil o budoucnosti mobilních technologií na Computexu 2014
V rámci veletrhu Computex 2014 konaného na Taiwanu Intel hovořil o budoucnosti mobilních technologií. Zmíněny byly nadcházející inovace v tabletech, technologii LTE i počítačích s odnímatelným displejem.
Na letošním veletrhu Computex 2014, který se konal v Taipei na Taiwanu, vystoupili dva zástupci společnosti Intel a pohovořili o blízké budoucnosti. Prvním z nich byl Kirk Skaugen, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel divize PC, druhým pak Hermann Eul, viceprezident společnosti a generální ředitel divize mobilních a komunikačních zařízení.


Logo Intel


Pokud jde o tablety, Hermann Eul zmínil, že celkově je k dispozici zhruba 130 modelů s technologií Intelu. Zhruba 35 % tabletů postavených na architektuře Intel Atom využívá také komunikační řešení od Intelu. Vystoupili zde i zástupci společností jako Acer nebo Asus, které staví některá svá mobilní řešení také na Intelu. Rovněž proběhla demonstrace, kdy 64bitový 4jádrový procesor Intel Atom Z3700 (Bay Trail) dosáhl 1,3-2,5× vyššího výkonu v porovnání s osmijádrovými řešeními konkurence (konkrétně šlo o 1,7GHz procesor MeditaTek MT6592 Cortex-A7 s 2GB LPDDR-1333 paměti). Pro tablety a smartphony bude k dispozici referenční design založený na nové platformě SoFIA.

Intel posiluje i v oblasti technologie LTE, kde se stále rozšiřuje řešení Intel XMM 7160 LTE. Přitom už během tohoto měsíce chce Intel představit nový model XMM 7260, který se již dodává v testovacích vzorcích a slibuje stahování dat rychlostí až 300 Mbps. Foxconn pak plánuje do svých produktů použít technologie McAfee Mobile Security a Intel Device Protection (připomeňme, že McAfee patří Intelu).


Intel Devils Canyon


Na druhou polovinu roku je oznámen první procesor vyráběný 14nm technologií, Intel Core M. Ten je určen zejména pro počítače typu 2-v-1, tedy pro notebooky s odnímatelným displejem, které umí fungovat jako tablet. Tento procesor by měl být bez problémů pasivně chlazen. Referenční design s kódovým označením Llama Mountain má i s připojenou klávesnicí tloušťku pouhých 7,2 mm a při pasivním chlazení hmotnost 670 gramů. Je vybaven 12,5" displejem s rozlišením 2560×1440 pixelů vyvinutým společností Sharp. Verze s 10" displejem má na šířku dokonce jen 6,8 mm a váží 550 gramů.

V oblasti stolních počítačů jsme již několikrát mluvili o prvním čtyřjádrovém 4GHz procesoru Intel Core i7, který známe pod kódovým označením Devil's Canyon. Na veletrhu byl trhnut i rekord v přetaktování , který činil 5,5 GHz na všech čtyřech jádrech. Oslava dvacetiletého výročí procesorů Intel Pentium se pak ponese ve znamení uvedení modelu Intel Pentium Processor Anniversary Edition s odemčeným násobičem. Oba zmíněné procesory bude možné zakoupit už v průběhu června.

Dále se na veletrhu mluvilo o řešení odstranění kabelů ze zařízení, konkrétně tedy o bezdrátové nabíjení. Představena byla technologie, která energii přenášela přes celý stůl a napájela současně více zařízení. Ke standardu A4WP se již připojily společnosti jako Dell, Fujitsu, Lenovo, Logitech a Panasonic. Intel rovněž představil produkty rodiny RealSense. Jde o RealSense Snapshot, první fotografické řešení Intelu. Dále se jedná o RealSense 3D pro přední a pro zadní stranu přístrojů. Na trhu by se měla objevit v roce 2015 a k dispozici bude SDK jak pro Android, tak i systém Windows.

Zdroj: TZ Intel
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama