reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: v našich SSD nevyměňujeme původní díly za slabší

2.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel: v našich SSD nevyměňujeme původní díly za slabší
Případy SSD firem ADATA, Western Digital, Crucial či Samsung jsou i voda na mlýn Intelu, který se nechal slyšet, že sám nic takového nepraktikuje. Sám přitom z trhu s SSD s NAND Flash mizí, a tak mu tato aura asi už zůstane.
Včera jsme se opět podívali na firmu Crucial (Micron), která ve svých SSD P2 v 512GB verzi vyměnila původní paměti TLC za QLC a nyní se schovává za své specifikace, které jí popravdě dávají široké možnosti pro změnu výbavy jejích SSD, jež mohou mít a také měly za následek výrazně pozměněný výkon v případě konkrétního jmenovaného modelu. Dané specifikace jsou totiž značně vágní a Crucial evidentně necítí jako problém, když na trh vyšle nejdříve lépe vybavená SSD, aby pak potichu vyměnil jejich vnitřnosti za výrazně slabší a pomalejší hardware.
 
To se firmy snaží obvykle omluvit tím, že vzhledem k nedostupnosti některých komponent nemají jinou možnost. A skutečně se zvláště v této době mohou těžko vyhnout určitým změnám, ale opravdu nic jim nebrání v tom, aby na takové změny dostatečně jasně upozornily ideálně představením nové řady či alespoň revize a nesnažily se namísto toho jen mlčet, dokud se na to nepřijde. Samozřejmě ne každý se chová takto, a proto je třeba si vybrat alespoň takovou firmu, která ke svým produktům poskytuje velice podrobné specifikace. 
 
 
Firmě Intel tyto případy z poslední doby evidentně přišly vhod, neboť takto mohl v rozhovoru pro Extremetech prohlásit, že se nikdy k ničemu podobnému nesnížil. Čili nikdy po vypuštění konkrétního produktu na trh nevyměnil jeho komponenty za jiné, které by byly objektivně slabší. Prý by to porušovalo jeho vlastní principy integrity a kvality a pokud by k takové změně došlo, zákazníkům by Intel přinesl jasné vyjádření. 
 
Intel se ovšem chystá přestat vyrábět své vlastní paměti NAND Flash a celou divizi hodlá prodat společnosti SK Hynix. Nicméně jeho vyjádření lze brát obecně, čili se nevztahuje pouze k SSD. Chtělo by se také říci, že jde přece jen o Intel, neboli firmu s vlastními výrobními kapacitami, která se v posledních letech střídá se Samsungem na prvním místě mezi výrobci čipů a jako taková má jistě lepší pozici než jiní výrobci, kteří musí kupovat paměti a kontrolery jiných firem. Jenomže Samsung je zdánlivě v ještě lepší pozici a ten také musel měnit výbavu svých 970 Evo Plus, což ovšem má být následek vážných problémů s výrobou v austinských továrnách. Ale pokud jde o Crucial, čili značku firmy Micron, to také není zrovna provinční výrobce, čili takováto integrita zřejmě není samozřejmá ani u velkých firem. 
 
Intel má ale dost svých jiných problémů týkajících se přístupu k zákazníkům a propagace vlastního zboží, stačí si vzpomenout na přešlapy týkající se procesorů a marketingového boje proti konkurenci ze strany AMD. Trh s SSD ale potřebuje především transparentnost, čili jasnou komunikaci směrem k zákazníkům ohledně toho, co si kupují.  


reklama