reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Crucial (ne)vysvětluje změnu pamětí TLC na QLC v SSD P2

1.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Crucial (ne)vysvětluje změnu pamětí TLC na QLC v SSD P2
Tento týden v pondělí jsme si přečetli reakci firmy WD na stížnosti ohledně SSD SN550, které dostaly paměti QLC namísto TLC a nyní se připojuje také firma Crucial (Micron), která provedla to samé v případě svých P2. 
V případě firmy Crucial jsme byli na reakci ještě více zvědaví, neboť její nové verze P2 s QLC paměťmi byly velice poznamenány i z hlediska čtení, jak ukazuje následující graf. 
 
 
A pokud jde o rychlost zápisu platnou po zaplnění SLC cache, pak ta je v případě QLC verze už vyloženě směšná a dokonce i hluboko pod úrovní moderních pevných disků. Pokud by se tak měl někdo z naposled nachytaných (WD, Samsung a právě Crucial) omlouvat, je to právě výrobce těchto SSD. 
 
 
Dle informací ze serveru Extremetech, který zpovídal zástupce firmy, nyní Crucial uvádí, že modely P2 s kapacitami 1 TB a 2 TB byly vždy dodávány s paměťmi QLC, ale s podstatně vyšší kapacitou SLC cache. Jenomže tu je malý problém, firma Crucial tuto skutečnost dříve neuvedla, ve specifikacích o ní nemluví, a i renomovaný server StorageReview tak v testu 2TB verze mluví o pamětech TLC. To tak jednoduše vychází z prostého faktu, že "celkové specifikace" uváděné na stránkách výrobce nám toho moc neřeknou a pak je opravdu snadné měnit komponenty produktu a s nimi i celý jeho výkon a tvářit se, že je vše v pořádku. 
 
Mezi zástupci serveru Extremetech a Crucial tak probíhala diskuse na téma, jak důležité je znát přesné specifikace konkrétního produktu, aby bylo možné se na základě staršího testu orientovat, což tak znamená i využití jiného označení pro případné nové a odlišné verze. Nikdo z kontaktovaných lidí z firmy Crucial ale nemohl slíbit nic konkrétního, nezazněla ani žádná omluva, a tak se nedozvíme, zda se vůbec chystá nějaká změna. 
 
Dle zdroje přitom jediný výrobce SSD, který přímo uvedl, že se nikdy nesnížil k takovým praktikám (tzv. bait and switch), je Intel. Mnozí ale s nimi nemají problém, jak ukazují nové případy s SSD, anebo loňská aféra s pevnými disky, které skrytě využívaly technologii SMR, což je v podstatě to samé v bledě modrém. Tehdy měl ostatně máslo na hlavě i WD, ale ani zbylí dva výrobci Seagate a Toshiba nebyli bez viny. 
 
Čím se tak může řídit zákazník? V případě nákupu SSD tím, co o svých modelech píšou na stránkách sami výrobci. Jde především o uvádění kompletních specifikací včetně typu SSD kontroleru, kapacitě DRAM cache a typu pamětí, což si pak můžeme srovnat s tím, co se píše v testech. Poctiví výrobci by také měli v případě výměny komponent, která bude mít vliv na výkon, připravit přinejmenším novou verzi či revizi daného produktu a zde můžeme vyzdvihnout třeba Samsung. Pokud se ale dočteme třeba o tom, že záruka je omezená pětiletá a ve vysvětlivce je namísto upřesnění významu omezené záruky napsáno: "Crucial nabízí různé záruky pro různé produkty", chce to jít o dům dál. 


reklama