reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel začne příští týden vyjednávat o nové evropské továrně

22.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel začne příští týden vyjednávat o nové evropské továrně
Společnost Intel už dříve ohlásila, že se chystá výstavbu nové továrny v jedné z evropských zemí, ale dosud jsme neměli představu o tom, co a kde by to mohlo být. To se možná už brzy dozvíme, neboť Intel už chce jednat. 
Nová továrna v Evropě bude stejně jako dvojice Arizonských provozů, jež Intel také plánuje postavit, součást nové firemní strategie IDM 2.0. Jde o nový model Integrated Device Manufacturing, který představuje jednak navýšení vlastních kapacit a pak i rozsáhlejší využití cizích kapacit pro vlastní účely. 
 
 
Z konce letošního března přitom už víme, že nový CEO Pat Gelsinger se chystá v horizontu 3 až 5 let zprovoznit alespoň jedno nové zařízení v nové evropské zemi, což znamená, že by to nemělo být Irsko a ani Izrael. 
 
Nyní se od Reuters dozvídáme, že Gelsinger má na příští týden naplánovanou cestu právě do Evropy, kde bude vyjednávat o stavbě továrny a jednat přitom bude se zástupci Evropské unie, čili nová továrna by měla logicky vyrůst v jedné ze zemí EU. Setká se také se zástupci evropských zákazníků firmy Intel. V příštím roce by měla být stavba ohlášena, ovšem nic bližšího se zatím nedozvíme, takže bohužel ani to, se kterými zástupci EU se má setkat a z jakých zemí budou. 
 
Pokud jde o EU, Intel má na jejím území jednak Fab 24 vyrábějící 14nm čipy a pak je to moderní Fab 34 chystaná pro 7nm proces. Obě se nacházejí v irském Leixlip a vedle Fab 34 jsou tu (či budou) ještě vývojové či výrobní 7nm provozy v Oregonu a Arizoně, přičemž chystané dvě nové arizonské továrny by měly vyrábět také 7nm technologií. Vypadá to tak, že provozů pro výrobu 7nm čipů bude mít Intel dost, a tak je možné uvažovat o tom, že nová evropská továrna by mohla být určena už pro následující proces, čili snad 5nm. 
 
Uvidíme tak, zda příští týden přinese v této věci nějaké nové informace.  


reklama