reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel získal od SK hynix 7 miliard, SSD bude prodávat pod značkou Solidigm

30.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel získal od SK hynix 7 miliard, SSD bude prodávat pod značkou Solidigm
Nedávno jsme se dozvěděli, že SK hynix dostal volnou cestu k odkoupení NAND Flash byznysu firmy Intel, což právě učinil, respektive byla realizována první fáze. Byla tu tak otázka, jaká firma z toho vznikne. 
Jak jsme totiž věděli už dříve, SK hynix odkoupí od Intelu (nejen) továrnu v čínském Dalianu v rámci jeho NAND Flash byznysu, jejž se Intel postupně zbaví. Ten ale povede stále Robert Crook, donedávna generální manažer v Intel NAND Products a stát se z něj měla samostatná společnost plně vlastněná SK hynixem. A nyní už víme, že ta se jmenuje Solidigm, neboť má prý "odrážet nová paradigmata ve světě SSD".
 
Další osudy této firmy jsou ale nejasné, neboť ta by po uzavření akvizice v roce 2025, kdy SK hynix Intelu doplatí zbývající dvě miliardy dolarů, mohla být zcela integrována, a její značka tedy zrušena. 
 
 
Celkem Intel dostane 9 miliard dolarů, čili SK hynix už zaplatil prvních 7 miliard, a to za továrnu v Dalianu, která bude ale v příštích letech ještě stále vyrábět i pro Intel (právě do března roku 2025), čili jeho SSD s NAND Flash z trhu hned nezmizí, jenomže nově už budou k dostání pod značkou Solidigm. Dále jde pochopitelně i o zaměstnance, kteří už nepracují přímo pro Intel a také nějaké duševní vlastnictví. 
 
Z někdejšího generálního manažera Roberta Crooka se tak stal výkonný ředitel (CEO) společnosti Solidigm, jejíž ředitelství zůstane v kalifornském San Jose. Výkonným předsedou se pak stává Lee Seok-hee, prezident a co-CEO firmy SK hynix. 
 
Přinejmenším v prvních letech budou také pro Solidigm platit restrikce stanovené čínskými regulačními úřady, které se týkají i cen produktů a zajištění předem stanoveného minimálního růstu produkce podnikových PCIe a SATA modelů SSD. 
 
Dle výše řečeného by tak Intel měl mít nějaký podíl z prodeje SSD značky Solidigm, ale jeho značka z tohoto trhu v podstatě mizí. Sám se bude dále soustředit na další vývoj pamětí 3D XPoint a řady Optane, přičemž tento trh zase letos opustil Micron, který se na vývoji těchto pamětí podílel ale pro něj tento celý podnik znamenal ve výsledku jen obrovské ztráty.  


reklama