reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konzole Atari VCS konečně míří k prvním zákazníkům, obsahuje i Chrome

20.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Konzole Atari VCS konečně míří k prvním zákazníkům, obsahuje i Chrome
Atari s dvouletým zpožděním naděluje svou herní konzoli VCS prvním zákazníkům, kteří provedli objednávku přes Indiegogo. Na uživatele čeká i překvapení v podobě internetového prohlížeče Google Chrome.
Atari VCS znamená pro legendární americkou značku pořádnou ostudu. Ačkoliv se o nové herní konzoli mluví od roku 2017 a k prvním zákazníkům se měla dostat v roce 2018, nakonec jsme se dočkali několika odložení začátku prodeje – naposledy letos v létě, kdy mělo být dodáno prvních pár stovek konzolí. Červnový termín se sice nepodařilo splnit, ale přesto se alespoň pár šťastlivců dočká Atari VCS pod vánočním stromečkem. I když s více než dvouletým zpožděním proti původnímu termínu.
 
 
Atari totiž tento týden vydalo tiskovou zprávu, ve které oznamuje odeslání produktu zákazníkům, kteří provedli předobjednávku v rámci crowdfundingové kampaně na Indiegogo. Ačkoliv výrobce neuvádí přesné číslo, lze předpokládat, že půjde zatím pouze o zlomek konzolí, aby byl alespoň s odřenýma ušima dodržen termín 2020. Počet dodávaných konzolí by se měl stabilizovat v prvním čtvrtletí 2021, kdy začnou být kromě Indiegogo plněny také přímé objednávky přes oficiální stránky atarivcs.com. Zároveň začne prodej v amerických obchodech jako Gamestop a Walmart. Počítá se také s Austrálií, ale o evropské distribuci se tisková zpráva nezmiňuje.
 
Atari svou novinku neprezentuje pouze jako herní konzoli, nýbrž hybridní zařízení, které nahradí i počítač. Proto jako nativní internetový prohlížeč přidává Google Chrome, který zajistí primárně přístup ke streamovacím službám. Pro snadnější přístup k těmto službám budou v digitálním obchodě Atari VCS Storefront dostupné záložky, které vytvoří dlaždici na domovské obrazovce. Výrobce dodává, že zařízení bez problémů podporuje také cloudové nástroje Google Workspace se službami jako Gmail, Kalendář, Chat, Dokumenty, Disk a Meet. Pokud tedy budete chtít konzoli proměnit v pracovní nástroj, stačí připojit myš, klávesnici a webovou kameru pro videokonference.
 
 
Spolu s uvedením konzole na trh byla také vydána mobilní aplikace Atari VCS Companion, která je dostupná v Google Play Store (Android) a Apple App Store (iOS). Díky aplikaci lze proměnit smartphone či tablet ve virtuální myš a klávesnici pro navigaci v Chromu a dalších aplikacích. Atari věří, že díky těmto nástrojům se z VCS nestane pouze herní konzole, ale také počítač, který lze využívat pro přístup k sociálním sítím, streamování filmů ve 4K, online nakupování nebo práci. Až čas ukáže, zda se uživatelům bude tato flexibilita líbit, nebo budou zařízení stejně využívat jen jako herní konzoli.
 
Připomeňme, že hardwarová výbava zahrnuje třeba procesor AMD Ryzen R1606G. Atari VCS existuje v několika verzích, z nichž nejlevnější stojí 300 dolarů.
 


reklama