reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Materiál podobný půdě na Marsu je po stlačení velmi pevný

2.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Materiál podobný půdě na Marsu je po stlačení velmi pevný
Ve vesmíru se budou astronauti muset při osídlování Rudé planety potýkat s nedostatkem zdrojů ze Země. Pro stavbu základen nebude praktické všechen materiál dovážet, proto se objevují projekty slibující stavby třeba z půdy Marsu.
V poslední době se objevuje hodně projektů, které se snaží vyřešit problém se stavěním budov na Marsu. Materiál a technologii stavby je třeba vyřešit ještě před tím, než na Rudou planetu dorazí první lidé, kteří by tam mohli pomoct vybudovat základnu a delší dobu pobývat. Vědcům tedy především zůstává dilema, z čeho by měla být stavba vyrobena. Podle NASA by mohlo mít úspěch speciální obydlí z ledu, profesor z Univerzity Jižní Kalifornie chce zase pomocí technologie 3D tisku vyrábět budovy přímo z marťanské půdy.

Projekt z Kalifornské univerzity v San Diegu sází také na použití půdy z Marsu pro stavbu obydlí. Skupina vědců věří, že základna pro astronauty, kteří na Rudou planetu přiletí, by měla být vyrobena z pevného materiálu, jenž bude vytvořen z dostupné půdy za pomocí komprese.





Tým výzkumníků vedený inženýrem Yu Qiaoem prováděli pokusy s materiálem, který měl simulovat půdu na Rudé planetě. Materiál měl téměř stejné fyzikální i chemické vlastnosti jako skutečná půda. Vědci zjistili, že když se simulant marťanské půdy zpracuje pod vysokým tlakem, dají se vytvořit bloky, které jsou pevnější než ocelí vyztužený beton a není třeba ani žádné dodatečné pojivo.

Trik s kompresí umožňuje především oxid železitý, který se v půdě na Marsu nachází. Tato sloučenina je totiž schopná vytvářet silné vazby, když je stlačena dohromady velkou silou. Tým z Kalifornské univerzity v San Diegu se nejdříve snažil vyrábět speciální cihly z materiálu podobnému půdě na Měsíci. Než výzkumníci přešli na materiál z Rudé planety, dokázali snížit množství potřebného dodatečného pojiva z 15 procent konečné hmotnosti jen na tři procenta. Toto pojivo je potřeba dovážet ze Země, proto se vědci rozhodli zkusit materiál podobný půdě na Marsu zpracovat úplně bez pojiva. A stále to fungovalo.

Nyní vědci potřebují potvrdit, že jejich výsledky platí i ve větším měřítku, doposud totiž vyráběli jen velmi malé cihličky. Pokud se však projektu bude dařit, mohl by být přínosem pro osídlování Marsu v budoucnosti, protože materiál na stavbu budov by byl všude okolo. Půda z Marsu by se dala využít v aditivním výrobním procesu ke stavbě základen a dalších komplexů.

Zdroje: engadget.com, theverge.com
reklama