reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Micron vyrábí pro nové karty GDDR5X, ne GDDR6

16.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Micron vyrábí pro nové karty GDDR5X, ne GDDR6
Server Fudzilla odkazující se na své zdroje z průmyslu nedávno přinesl zprávu o tom, že společnost Micron začíná s výrobou pamětí GDDR6. Nyní na tyto informace reagoval samotný Micron, protože je chtěl uvést na pravou míru.
O pamětech GDDR5X se bavíme již několik týdnů, ale Fudzilla nám v tom udělala menší zmatek tím, že začala mluvit o pamětech GDDR6. Nebylo přitom jasné, zda jde jen o novější název pro GDDR5, nebo jde o kompletně jiný produkt. Micron měl prý na příští rok plánovat výrobu pamětí GDDR6 určených pro novou generaci grafických karet, ovšem nyní to popřel. Dále uvedl, že v příštím roce přijde s paměťmi GDDR5X, které by měly být použity na kartách NVIDIA Pascal a možná i na další generaci karet AMD, to tedy vedle nových HBM2.





A jak se píše ve vyjádření firmy Micron: "Nové typy pamětí chystané pro rok 2016 mají označení GDDR5X, ne GDDR6. Paměti GDDR5X a GDDR6 nejsou stejný produkt a Micron neoznámil žádné plány na výrobu GDDR6." Firma také prozradila, že paměti GDDR5X nejsou vyvíjeny proto, aby se staly konkurencí pro HBM a potvrdila to, co se už nějakou dobu šušká. Paměti GDDR5X jsou určeny k tomu, aby novým kartám, jejichž design odpovídá těm dnešním (tedy s paměťovými čipy na PCB, ne na destičce s GPU), poskytly výrazný výkonnostní nárůst. Výrobci karet tak budou mít možnost nabídnout podstatně vyšší výkon nových karet, aniž by museli nějak významně měnit architekturu čipů a karet. Máme tedy další důvod se domnívat, že paměti HBM2 budou vyhrazeny jen těm nejvýkonnějším kartám a slabší využijí GDDR5X.

Paměti GDDR5X mají dle starších informací dosáhnout datové propustnosti 10 nebo i 12 Gb/s díky 16n-prefetch a 64bitové šířce, přičemž v jejich možnostech je dostat se časem až na 16 Gb/s. Pokud bychom je tedy použili na dnešních hi-end kartách, které jsou vybaveny výše taktovanými čipy a 384bitovým rozhraním nebo níže taktovanými čipy a 512bitovým rozhraním, propustnost by se zvýšila až na 700 GB/s. Je tedy zřejmé, že GDDR5X mají potenciál i pro budoucí vyšší mainstream, pokud má platit to, že budoucí GPU Pascal a Arctic Islands dosáhnou oproti dnešním Maxwell a Caribbean Islands dvojnásobného výkonu.

Zdroj: KitGuru
reklama