reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft chce automaticky aktualizovat ovladače grafiky

14.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft chce automaticky aktualizovat ovladače grafiky
Microsoft představil svou novou "herní vizi", která je spojena s jeho obchodem Windows Store a také s chystanou verzí Windows 10 Creators Update. Součástí toho bude i automatické aktualizování ovladačů grafické karty.
Windows 10 Creators Update je chystaná verze operačního systému, která slibuje třeba také rychlejší aktualizace. Už od října Microsoft troubí do světa, že Creators Update bude zaměřen na tvůrce obsahu, na "3D pro všechny" spojené s VR i AR a takzvanou smíšenou realitou (mixed reality). Dále to budou i hry, respektive hraní v rozlišení 4K a také vysílání streamů přes Internet. To vše v rámci nové verze Windows a nyní se můžeme podívat, co ta slibuje čistě ve spojení s hrami.





"Microsoft's Gaming Vision", o to tu kráčí a firma o ní mluvila na WinHEC tento týden, přičemž v úvodu bylo sděleno, že cílem je dát nám možnost hrát hry, které chceme, a to s libovolnými zařízeními a jejich uživateli. Za tím se bezpochyby skrývá hraní her po síti s využitím PC i herních konzolí. Jedním z prvních kroků tak je i známá funkce Xbox Play Anywhere.





Vedle toho chce Microsoft nabídnout "ty nejlepší herní zážitky", což už je notoricky známá mantra. Máme zde již známé věci jako podpora HDR, DirectX 12, vysílání herních streamů nebo využití více GPU na jednom počítači. Pak tu je ale také funkce Driver Delivery, pod níž se skrývá prostě to, že systém převezme kontrolu nad grafickými ovladači a bude je sám stahovat a instalovat. To už pochopitelně vyvolalo reakce, které nejsou zrovna přívětivé a především se lidé ptají, zda tuto funkci bude možné vypnout. Však poslední, co zkušení uživatelé na PC s Windows potřebují, je další zautomatizovaný proces, který jim bude určovat, jakou verzi grafických ovladačů mají využívat. To nakonec uvidíme asi až Windows 10 Creators Update dorazí.





Microsoft toto rozhodnutí obhajuje ve své prezentaci tím, že nové AAA tituly obvykle vyžadují novější ovladače. To však není tak zcela pravda v tom smyslu, že by hry nové ovladače přímo vyžadovaly. Ty bývají optimalizovány na nové hry, díky čemuž se dočkáme vyšší snímkovací frekvence, ale že by nějaká hra bez nových ovladačů nefungovala, nebo fungovala špatně, to není zrovna pravidlo a zcela jistě je to dvousečné. Můžeme si vzpomenout třeba na grafickou kartu ohrožující ovladače od NVIDIE.





Doufejme tak, že Microsoft nebude natolik bohulibý a arogantní, aby funkci automatické aktualizace ovladačů neumožnil vypnout. Ona vypnout zcela jistě nějakým způsobem půjde, ale rozhodně by to mělo jít snadno a přehledně.

Zdroj: Hexus.net
reklama