reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti

3.5.2013, Radan Tuhý, článek
Microsoft Live Custom Domains: služby a vlastnosti
Tato bezplatná alternativa Google Apps od Microsoftu obsahuje srovnatelné služby a možnosti, navíc svou konkurenci v mnohém předčí. Dnes si projdeme ty nejdůležitější vlastnosti jednotlivých služeb.
Služba Microsoft Live Custom Domains je v tento okamžik jedinou srovnatelnou alternativou Google Apps, s tím rozdílem, že je nabízena zdarma. V našem minulém článku jsme si vysvětlili, jakým způsobem je možné službu registrovat a vše nakonfigurovat, aby bylo možné s Microsoft Live Custom Domains dále pracovat.

V našem dnešním pokračování se zaměříme na základní služby tohoto cloudového řešení a ukážeme si, jaké máme možnosti.


Microsoft - odlišná platforma


Na začátku jsme zmiňovali porovnatelnost s Google Apps. Je pravda, že obě služby fungují na podobném principu - nabízí víceméně stejný typ služeb, navíc v kombinaci s vlastní doménou je možné provozovat email na vlastní doméně a s tímto účtem pak využívat celé portfolio služeb daného poskytovatele.





V čem je tedy rozdíl? Kromě samotného názvu účtu (Microsoft Account versus Google Account) se jedná o dvě nezávislá řešení, která jsou postavena na zcela odlišné platformě. Rozdíl je tedy nejen v tom, jak jednotlivé webové služby vypadají, ale především v nativní podpoře konkrétních webových aplikací, případně také formátů dokumentů.

Microsoft má tu výhodu, že je tvůrcem Windows, nejrozšířenějšího operačního systému na světě. V kombinaci s Windows je také autorem kancelářského balíku Microsoft Office. Tato kombinace je velmi běžná, no a právě tato skutečnost nás v tento okamžik zajímá nejvíce.

Cloudová služba Microsoft Live Custom Domains je celkem logicky navržena tak, aby s operačním systémem a aplikacemi od Microsoftu spolupracovala co možná nejlépe. Pojďme se tedy podívat na to, co všechno v tomto balíčku cloudových služeb nalezneme.


Outlook - webový emailový klient


První a nejspíše pro většinu uživatelů také nejdůležitější prvek celé základní čtveřice je webový klient Outlook. Ačkoli je zde jistá podobnost s kancelářskou aplikací, jedná se pouze o shodu názvu, aby bylo na první pohled jasné, o co se jedná.





Celé uživatelské rozhraní bylo s příchodem domény outlook.com přepracováno do současného moderního vzhledu, který nás doprovází i u ostatních služeb. Důraz je kladen na maximální jednoduchost a přehlednost, navíc došlo k celkem razantnímu zrychlení, takže pokud pracujete s webovým rozhraním, rychlost je téměř srovnatelná s běžným desktopovým klientem.


Lidé - vše na jednom místě


Druhou sekcí je kategorie Lidé. Jedná se o umístění, které je připraveno pro vytvoření seznamu kontaktů a všech souvisejících informací, tedy počínaje telefonním číslem, přes adresu, zaměstnání až po data narození, výročí a podobně.





Kromě toho je možné importovat celou řadu informací ze sociálních sítí. V takovém případě náš seznam kontaktů vznikne poměrně rychle a prakticky bez práce, s výjimkou případných drobných úprav.


Kalendář - plánujeme, sdílíme


Podobně jako u Google Apps nalezneme i u Microsoftu sekci, která slouží k organizaci a plánování času. Systém fungování je podobný, což je dáno skutečností, že kalendář (alespoň ten námi používaný) je složen ze stejných časových jednotek. Liší se tedy pouze způsob konfigurace, vzhled uživatelského rozhraní a případné doplňkové funkce.





Ani zde nechybí podpora sdílení kalendáře a událostí s dalšími lidmi (přátelé, kolegové, rodina), případně celá řada doplňků, např. zobrazení předpovědi počasí.


SkyDrive - data v cloudu


Poslední kategorií je SkyDrive. Jedná se o cloudové úložiště dat, jehož poskytovatelem je přímo Microsoft. Každý uživatelský účet má v současné době přiděleno 7 GB prostoru pro svá data.





V souvislosti s ostatními webovými aplikacemi se vlastně jedná o výchozí webový prostor, který je využíván pro dokumenty a další sobory. Toto je podobné, jako Google Drive. Rozdíl je v tom, že webové aplikace od Microsoftu jsou zjednodušenou verzí plnohodnotného kancelářského balíku, takže jsou nativně podporovány formáty Microsoft Office.

Na všechny tyto čtyři základní oblasti Microsoft Live Custom Domains se podrobněji podíváme v následujících kapitolách, přičemž každá kapitola se věnuje jedné konkrétní oblasti či službě.
reklama