reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Ani SkyDrive není zrovna úplnou novinkou. Historie této služby sahá až do roku 2007, kdy byla k dispozici pod názvem Windows Live Folders. Krátce poté byla přejmenovaná na Windows Live SkyDrive a probíhala řada dalších vylepšení. Pro porovnání s Google Drive je poměrně zásadní rok 2010, ve kterém byla přidána podpora pro Office Web Apps. Od roku 2011 je navíc uživatelské rozhraní napsáno za použití HTML5.






Výhody a nevýhody


Současná velikost datového prostoru pro nové uživatele je 7 GB, což je pravděpodobně jedna z největších velikostí mezi službami tohoto typu. Je možné také dokoupit další prostor (desítky dolarů ročně za desítky GB). Maximální velikost jednoho souboru je 2 GB (oproti 10 GB u Google Drive).

Kromě toho je zde umožněno streamování médií, vzájemná synchronizace složek a stahování dat do podporovaných mobilních zařízení. Ochrana souborů heslem chybí. Microsoft také nabízí veřejné API, ruku v ruce s aplikací pro operační systémy Windows a OS X (Linux taktéž chybí).

U mobilních zařízení je to o něco lepší, existuje aplikace jak pro Windows Phone, tak pro Android a iOS.




Aplikace je k dispozici i pro systém Android.


Parametry služby jsou v ledasčem lepší, než u konkurenčních úložišť. Je to dáno snahou Microsoftu o prvenství v oblasti osobního cloudu, což také dokládá neustálé vylepšování webového rozhraní. Poslední úprava byla v duchu velkého zjednodušení administrace, což se pozitivně projevilo nejenom na lepší použitelnosti, ale i na rychlosti (ta dříve poněkud pokulhávala).




Webové rozhraní je nyní jednodušší a přehlednější.


Hlavní výhody ale pořád zůstávají využitelné především pro uživatele operačních systémů Windows. Pravda, těch je většina, proto se dá očekávat, že SkyDrive bude pro většinu uživatelů pravděpodobně o něco lepší volbou, než konkurenční úložiště. To ale nemusí být pravidlem, vždy bude záležet na konkrétních požadavcích uživatelů.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Velký datový prostor zadarmo (7 GB)
+ Rychlé a přehledné webové rozhraní
+ Veřejné sdílení
+ Není nutné synchronizovat vše
+ Veřejné API

Minusy



- Limit velikosti souboru je 2 GB
- Chybí klient pro Linux a BlackBerry
- Vše v PC musí být v jedné složce

reklama