reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft očekává, že HoloLens vojáky nejdříve zklame

22.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Microsoft očekává, že HoloLens vojáky nejdříve zklame
Ukazuje se, že technologie pro smíšenou či rozšířenou realitu nemají snadný vývoj a výsledky vždy neodpovídají prvotním očekáváním. Se zklamáním vojáků nyní počítá i Microsoft, který pro ně adaptuje svůj HoloLens. 
Microsoft připravuje verzi HoloLens pro US Army v rámci zakázky o hodnotě 22 miliard dolarů, čili nejde o zrovna malý projekt, i když ona zmíněná suma je zatím spíše jen teoretická a platit bude v případě, že se systém osvědčí a americká armáda jej plně využije. Zatím jde spíše o kontrakt z roku 2018 na 480 milionů dolarů, což také není zanedbatelná částka. Proto je trošku divné, že se nyní dozvídáme o očekávání Microsoftu, který sám mluví o zklamání. 
 
 
V případě systému HoloLens pro armádu budeme mluvit spíše o Integrated Visual Augmentation System (IVAS), přičemž první američtí vojáci už začali dostávat své prototypy a právě o nich Microsoft mluví. Jako by firma chtěla trošku zchladit očekávání armády, když uvádí, že použitá technologie zatím nefunguje dle očekávání, ovšem tyto informace nepochází z veřejného vyjádření, ale z interní zprávy. 
 
IVAS mají být zařízení, která vojákům umožní získat výhodu před nepřítelem, aby jej mohli dříve než on je nalézt a zaútočit na něj. US Army očekává, že získá na 100.000 těchto zařízení, která bude možné přimontovat na vojenské přilby a využít i jejich noční/infra vidění, sledování životních funkcí i ochranu sluchu. 
 
Nedávno se přitom objevila informace o tom, že tým HoloLens "hází ručník do ringu" a že vývoj je v podstatě v troskách, což Microsoft ihned popřel. Ani dnešní zpráva ale nenasvědčuje tomu, že by vše mělo být v naprostém pořádku.
 
Jak uvádí Business Insider, v interní zprávě ve firmě Microsoft se píše, že v případě nových dodávek prototypů armádních HoloLens se očekává negativní zpětná vazba, a to zvláště kvůli tomu, že pokrok oproti dříve prezentovaným verzím je slabý. Ovšem i armáda má dle Microsoftu spíše nízká očekávání, což přijde vhod, neboť "rozdíl mezi očekáváními a skutečnou nabídkou tak alespoň nebude velký". 
 
Co konkrétně by ale mohlo vojákům nevyhovovat? Dle dané zprávy půjde především o špatnou schopnost přizpůsobit se slabému osvětlení a také asi nebudou spokojeni s výkonem při sledování v IR spektru. Armáda také očekává, že dostane zbrusu nové prototypy, nicméně 34 ze zaslaných kusů už bylo použito v rámci vývoje. 


reklama