reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft opravdu odřízl moderní procesory od aktualizací Windows 7 a 8.1

17.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Microsoft opravdu odřízl moderní procesory od aktualizací Windows 7 a 8.1
Minulý měsíc se objevila nová aktualizace pro Windows Update, která měla odříznou moderní procesory AMD a Intel od aktualizací systémů Windows 7 a 8.1. Otázka byla, kdy a zda Microsoft tuto funkci zapne. Nyní už se nemusíme ptát, protože se už stalo.
Windows 7 nejsou dle Microsoftu bezpečné a vhodné pro moderní hardware a stejně tak moderní hardware není vhodný pro starší systémy Windows, jak už se ukázalo v polovině března. V té době ale Microsoft ještě novou "funkci" aktualizační služby Windows Update plošně nezprovoznil, což už nyní neplatí. Pokud se tak budete snažit aktualizovat systém Windows 7 nebo Windows 8.1 na počítači s procesorem Ryzen nebo Kaby Lake, budete mít smůlu. Systém přitom dle Ars Technica prohlásí, že "vaše PC používá procesor, který je navržen pro nejnovější verzi systému Windows. Protože tento procesor není podporován verzí systému, již aktuálně používáte, pak pro něj nebudou k dispozici důležité bezpečnostní aktualizace." Uživatel je pak vyzván, aby se v odkazu podíval na podrobnosti.





Je to vůbec poprvé, co Microsoft začal upírat uživatelům bezpečnostní aktualizace jen proto, že ti se opovážili použít moderní hardware pro starší systém. To by se dalo akceptovat ve dvou případech, a sice jednak tehdy, kdy by byla systémům Windows 7 a 8.1 už ukončena podpora. Jenomže pro Windows 7 platí rozšířená podpora čítající právě především bezpečnostní aktualizace až do roku 2020 a pro Windows 8.1 platí do začátku příštího roku dokonce takzvaná mainstreamová podpora. A potom by šlo rozhodnutí Microsoftu ještě jakž takž akceptovat v případě, ve kterém by uživatelům s Ryzen či Kaby Lake oficiálně umožnil bezplatný upgrade na Windows 10, ale ani pak by nebylo vše v pořádku.

Nasnadě je řečnická otázka, co je Microsoftu do toho, že někdo chce používat starší systém, kterému ještě zdaleka neskončila podpora? Především pak samotné rozhodnutí odstřihnout uživatele od aktualizací schované za starost o jejich blaho už působí spíše jako zlomyslný žert, kterým Microsoft v podstatě schválně vystavuje takové lidi bezpečnostním rizikům. Přitom v dobách Windows XP byla politika Microsoftu taková, že i uživatelé nelegálních kopií měli přístup alespoň k bezpečnostním aktualizacím, neboť firma tak chtěla naprosto správně bránit tomu, aby byly takové počítače lépe napadnutelné, což by neprospělo nikomu. Toto uvažování se ale z Microsoftu evidentně vytratilo.

Proč to tedy jednoduše nemůže jako doposud fungovat tak, aby se lidé mohli sami rozhodnout, zda se jim vyplatí přejít na novější systém kvůli jeho lepším funkcím a kompatibilitě s hardwarem? Ta ostatně v případě Windows 10 a Ryzen rozhodně dnes také není stoprocentní. Zvláště komicky pak taková akce působí po prohlášení podnikového viceprezidenta Yusufa Mehdiho, který se rozplýval nad tím, jak hluboký svazek má Microsoft se svými zákazníky.

Existuje však pro uživatele s "nepodporovaným hardwarem" nějaká možnost, jak se k aktualizacím dostat? Mohou si vytvořit třeba instalaci systému obsahující nejnovější aktualizace, ovšem to je poněkud těžkopádné řešení. Jednodušší by bylo ze systémového disku nabootovat na starším počítači a tam systém zálohovat, což ale také není možné vždy. Zbývá pak opravdu uvažovat o tom, zda nepřejít na nový systém, a to ne nutně Windows 10, po čemž Microsoft tímto svým nejnovějším veletočem prahne především.

Zdroj: Ars Technica
reklama