reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft překonává hodnotu 2 bilionů USD

23.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft překonává hodnotu 2 bilionů USD
Společnosti Microsoft se pod vedením Satya Nadelly hodně daří. Větší důraz na cloud a předplatná firmě pomáhá a všímají si toho i akcionáři. Hodnota firmy tak překonala 2 biliony USD a následuje tak Apple.
V seznamu nejhodnotnějších firem vidíme především technologické giganty a jak vidno, daří se jim pořád růst. Zatímco Apple, který byl první americkou firmou, jež překonala hranici 2 bilionů USD, ještě stále živí z větší části prodej hardwaru, u dalších firem je segment služeb výraznějším motorem. Právě služby (cloud, reklama, předplatná, provize z prodeje obsahu,...) jsou zlatým dolem, a i proto se Apple tak moc snaží soustředit se na svůj cloud, předplatná a provize z prodeje softwaru. Tam lze růst více než v oblasti hardwaru. A ukazuje se to i v případě Microsoftu, který je druhou americkou firmou, jež přesáhla hodnotu 2 bilionů USD. Do klubu 2bilionových firem patří i Saudi Aramco, která je sice teď níže, ale v minulosti už také byla nad touto hranicí, a to dokonce dříve než Apple.
 
Microsoft logo
 
Akcie Microsoftu včera dosáhly hodnoty 265,79 USD, čímž těsně překonala tuto hranici. Firmě paradoxně pomohla koronavirová pandemie. I když v březnu 2020 spadly akcie o téměř 30 % na cca 135 USD, různá opatření, která přikovala pracující doma k počítačům, pak firmě pomáhala. Zvýšil se zájem o cloudové služby, Microsoft 365, komunikátor Microsoft Teams a další. Za jeden a čtvrt roku se tak hodnota firmy z loňského minima v podstatě zdvojnásobila. Teď si představme, jak by se Microsoftu mohlo finančně dařit, kdyby se mu podařilo přesvědčit uživatele, aby využívali jeho obchod s aplikacemi podobně, jak si lidé stahují aplikace na iOSu nebo Androidu.
 
Pokud jde o nynější pořadí na amerických burzách, vede Apple s 2,24 bln. USD, pak je již zmíněný Microsoft s 2,0 bln. USD. Na tuto hranici pomalu útočí i Amazon s 1,77 bln. USD a Alphabet (Google) s 1,67 bln. USD. Na dalším místě je pak opět technologický gigant, Facebook, jenže ten je se svými 961 mld. USD ještě pod jedním bilionem. Zajímavá jsou i další místa. Následuje Tesla s 601 mld. USD a TSMC s 593 mld. USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama