reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft sází na stylus a na vizuální myšlení

31.3.2016, Michal Hala, aktualita
Microsoft sází na stylus a na vizuální myšlení
Včerejší úvodní den konference Microsoftu Build 2016 přinesl spoustu novinek, jednou z nich je důraz na stylus v nové verzi Windows 10, která dorazí v létě. Těžko říct, jestli je tohle právě ta slibovaná velká věc, ale pojďme se na to podívat zblízka.
Mezi spoustou novinek (již 270 miliónů uživatelů, Desktop App Converter, Bash ve Windows, lepší Cortana a jiné, nový framework pro boty atd.) byl na předním místě demonstrován důraz na digitální inkoust a na ovládání Windows 10 digitálním perem (stylusem) v nadcházejícímvydání tohoto systému. Stručně věci kolem stylusu připomenu, jinak celkové shrnutí úvodního dne Buildu 2016 podal kolega.

Nevím, jestli tohle má být právě ta velká věc, o které jsem psal včera, nicméně stylus (Pen Features) dostává ve Windows 10 Anniversary Update (kódově Redstone 1) mnohem větší podporu, než měl dosud. Do systému přibyl nový ovládací panel, který má spoustu funkcí. Stylus může využívat měřítko, křivítko a tak podobně. Také se fantasticky zlepšilo rozpoznávání stylusem psaného textu, které navíc bylo šikovně propojeno s Cortanou. Ta teď umí z rukou napsaných časových údajů odvodit, že má třeba naplánovat schůzku na zítra.


Digitální pero a Cortana


Podle mě je tohle ta velká věc, ať už si to myslí Microsoft, nebo ne. A hned vysvětlím proč – poprvé někdy v sedmdesátých letech přišel kanadský psycholog Alan Paivio s teorií dvojího kódování. Ta říká, že člověk má v mysli (a mozku) dva systémy reprezentace reality (můžete si to velmi zhruba představit jako něco ve smyslu datových typů v počítači).

První jsou logogeny, což je verbální reprezentace reality. Druhým jsou imageny, což je vizuální reprezentace reality. Mysl používá buď jeden, nebo druhý, ale klidně i oba současně, protože jsou propojené. Použít oba je obvykle lepší a efektivnější. Pro myšlení v obrazech (logogenech) se často používá termín vizuální myšlení a jen dodávám, že by byl hřích ho intenzivně nepoužívat i na počítači.

Když se podíváte na způsob řešení problémů ve znalostí organizaci, tak se buď píše, nebo maluje. Ze své nedávné minulosti si pamatuji, že když diskuse v rámci projektové porady vrcholila, přišel na řadu flipchart (tabule s velkým papírem), nebo whiteboard (bílá tabule s barevnými fixy) a kreslilo se a mazalo a škrtalo a zase se kreslilo. Výsledek někdo vyfotil mobilem a někdo další to překreslil třeba v PowerPointu, nebo v jiném (grafickém) programu.


Stylus a Surface Pro


Tohle teď půjde pomocí nové verze desítek a digitálního projektoru automatizovat a navíc nebude nutné vše překreslovat, pokud se spokojíte s kresbou od ruky. Což naopak může být i vítané osvěžení, protože perfektní „technicistní“ obrázky všeho druhu z Office nebo grafického programu jsou dnes tak frekventované, že jsou vlastně až nudné. Takže náčrty od ruky vytvořené původně stylusem na dotykový displej mohou být nakonec zpestřením.

Pokud vás zajímají detaily o vizuálním myšlení, zkuste si v online knihkupectví zadat název knihy „Nápady na ubrousku“ (autor Dan Roam). Já se vrátím k IT stránce celé záležitosti. Je tu totiž jeden háček. Většina současných desktopů a notebooků nemá dotykový displej, takže nemá ani stylus. Čili mají uživatelé na výběr – buď upgrade, nebo práci s perem oželet.

Ze strany Microsoftu jde každopádně o výborný tah. Jednak přidává do desítek funkce, se kterými se zatím dominantní sedmičky vůbec nemohou měřit, takže se motivace k upgradu může pro řadu zákazníků zvyšovat, jednak lepší podporou stylusu v desítkách vybízí ke koupi zařízení typu jeho vlastního Surface Pro 4 či Surface Booku.

Zajímavá je ještě jedna věc, Microsoft prý na dané problematice (stylusy) úzce spolupracuje se zde dominantním Wacomem, přestože sám před rokem koupil výrobce stylusů izraelskou firmu N-trig. Ale to jen na okraj.

Zdroj: Neowin
reklama